Lilla Liam svarar

I ett tidigare inlägg fick vi en fråga av Becca som jag tänkte svara på:

Det skulle vara väldigt kul om du skulle vilja skriva lite om hur du dels lär in ny hund i drag, alltså steg för steg. Ord och tonlägen för svängar, framåt och stanna.
Sedan hur du gör med uppvärmning och hur du tränar dina grabbar:-)
Tack för en härlig blogg, älskar verkligen att läsa den:-)

Jag vill börja med att poängtera att det finns många olika sätt och varianter på hur man lär in draget på en hund. Alla hundar är individer och det som fungerar på en hund kanske inte fungerar på en annan. Somliga har draget i sig medan andra behöver övertygas lite 🙂 Det som jag kommer att beskriva nedan är det sätt som jag gjort och som fungerat på mina hundar men det behöver inte vara mer rätt eller fel än något annat sätt.

Om jag skulle få en hund, valp eller vuxen, som jag ville köra drag med så skulle jag göra på följande sätt:

Startträning
Målbild – min hund står stilla i starten, jag räknar ner – klara – färdiga – kör – och vi är igång!
Varför – Jag vill ha en hund som kan stå stilla i starten, som är lätt att hantera och som inte tjuvstartar. Jag upplever även att startträningen och nedräkningen gör hunden extra taggad då den lär sig att nu är det snart dags att köra.
Hur – använd den belöning som hunden tycker om och lägg ut den längs en stig eller liknande. Gå ett par meter bort med din hund, vänd upp, håll i hunden och använd de kommando du tänkt starta med medan du släpper. Spring med hunden, eller efter hunden, till belöningen och lek/ät tillsammans. Upprepa och förläng 🙂
Tänk på – att inte köra med samma avstånd hela tiden. När hunden är på väg framåt kan du även kasta en boll för att hunden inte ska söka efter belöning.

Kommandoövning
Målbild – min hund kan ta alla kommandon oavsett störning
Varför – Av säkerhetsskäl är det viktigt att min hund kan kommadon så som stanna, öka, gå förbi, för att vi ska kunna klara av en dragtävling på ett så snabbt och säkert sätt som möjligt.
Hur – Träna kommadon är något man kan göra i vardagen som tex ute på promenader. Svänger man vänster så säger man kommandot för vänster, svänger man höger säger man kommadot för höger. Likadant med tempoväxlingar, ett långt ”saaaaakta” för att lugna ner medan man trappar ner på tempot själv och ett snabbt ”öka/kör” medan man själv ökar för att få upp tempot.

När man börjar dragträna med sin hund är upp till var och en, somliga börjar tidigt medan andra väntar tills hunden är ett par år gammal. Jag började tidigt med Timmie och jag vet att många andra i draghundsvärlden också kör in sina hundar redan som valpar men det är inget jag rekommenderar andra att göra! Det är lätt att göra fel vilket då kan få förödande konsekvenser för din hund! Skynda långsamt istället och lägg ner krut på att få bra starter och kommandon på din valp!

När man väl bestämt sig så tycker jag att det är enklast och att man får bäst resultat genom att canicrossa eller gå med sin hund i sele framför sig med draghundsbälte. Ingen boll, skålar eller godis framför utan bara gå och beröm när hunden går framför och jobbar i selen. Minsta lilla tendens till att dra ger beröm! Börja med korta sträckor och inte för snabbt tempo. Ta med dig utrustningen ut på promenader och sele på, gå ett par hundra meter om hunden jobbar bra (annars går du kortare) beröm som bara den och peppa hunden att fortsätta. Stanna, inte så mycket beröm nu för det ska vara jobbet som är bra inte att hunden stannar, och sele av innan hunden blir för trött och promenera vidare. Japp, det tar tid att lära en hund att dra så här. Ett betydligt snabbare sätt är att sätta hunden i spann eller låta den jaga ifatt någon annan hund. Det fungerar ju också men risken är då att hunden enbart lär sig att springa i spann, dvs inte självständigt, eller att enbart jaga ifatt något och därmed inte själva dragarbetet. Att gå eller springa bakom hunden är det sätt som jag lärt Liam att dra på och det har gett mig en väldigt självständig och säker hund i dragarbetet, precis som jag vill ha det! När jag börjar med dragträningen så separerar jag den från start-träningen, jag selar bara på hunden och börjar gå med den utan att ge något kommando mer än typ ”ja, då går vi” vilket jag använder i vardagen när vi ska gå iväg.

Om man lärt in kommandona ordentligt och inte fuskat med start-träningen så brukar det inte vara något problem att sätta ihop allt när draget väl börjar fungera.

Så till del två i frågan. Hur jag värmer upp, varvar ner och hur vi tränar.

Uppvärmningen är enkel, först ca 10 minuter i vanlig promenadtakt vilket oftast blir kopplat då jag måste förbi ett par hus innan vi kommer till början av träningsrundan. Väl där får hundarna springa bredvid cykeln eller mig (om jag springer dvs) i 5 minuter och sedan får de springa lösa ett par minuter medan jag håller ett lågt tempo för att även mjuka upp mig själv. Nedvarvningen är likdan fast i omvänd ordning!

Jag brukar ha med mig min ifåån där jag har en app som jag ställt in i intervaller för att springa eller cykla efter. Just nu kör vi mycket 1/1 eller 2/1 intervaller, alltså 1 minut högt, 1 minut lågt eller 2 minuter högt, 1 minut lågt eller tvärtom. Över sommaren har det nästan bara varit löskörning, alltså lösa med cykel eller när jag springer, samt simning. Nu börjar uppladdningen inför SM och då kommer jag att lägga in två-tre dragpass i veckan och då minska ner på simningen 😀

6 reaktioner på ”Lilla Liam svarar”

  1. Oh tack så mycket för detta inlägg:)
    Nu har jag lite mer att testa. Min hund skulle nog passa inom drag, då han arbetar på rätt sätt med hela kroppen. Men det har varit lite svårt att få Atos att förstå, för allt för honom är kul en liten stund. Sedan vill han göra annat. Det enda som faktiskt funkat en längre stund är viltspår. Men nu verkar han vilja mer, speciellt nu när han lärt sig springa med cykeln och inte från den.
    Använder mig av en springer till cykeln så jag och Atos har säkrare inlärning med cykeln. Nu i helgen som va upptäckte jag att han börjar dra framåt och inte åt sidan. Så den lilla biten vi cyklade trampade jag inte jätte mycket, utan var mer fokuserad på hålla cykeln i hans tempo och berömma honom när han drog.

    Tack för din kommentar, den gav en liten tankeställare. Ska nu mer leva i nuet och inte framtiden. Då kanske man kan njuta mer av livet:) hihi

Kommentarer är stängda.