Måndagsfunderingar

Plugg – dw – plugg – apporteringskurs med teori. Ungefär så har vår dag sett ut idag! Liam kämpade på fint med kedjorna i den geggiga snö/leran medan Neo sprang som en tok, precis som vanligt med andra ord!

Prova på apporteringskursen började idag med ett teoripass och även om jag anser mig själv som en nybörjare inom jaktapportering så var det inget direkt nytt. Gick ju jaktapportering med Hoover och tillsammans med det lilla som jag och Neo hittills gjort så känns det ju bra att vi verkar vara på rätt väg! Lärde mig lite om retriverproven men fick främst en himla motivation och träningslust, vilket faktiskt var anledningen till att jag anmälde oss till kursen från första början! Dessutom är det ju skitkul att SBK-klubbarna prövar på att anordna lite annat än det ”vanliga”. 

 

 


Hittat på dagens promenad, någon som vet vad det kan vara?

 

 

Något som också dök upp var en tanke som legat och grott sen jag började facinerats utav att arbeta med hundarnas ”naturliga jobb” och speciellt då just jakten, det här med belöningar. Att man behöver belöna en hund med godis eller leksak när man lär in eller när den utför sånt som inte ligger naturligt för hunden, som tex lydnadsfot, förstår jag mycket väl. Men när det gäller saker som hunden är avlad för, behöver man trycka i hunden godis i tid och otid då? Hur många är det som belönar sina hundar i vallningen? Hur många belönar sina draghundar? Behöver man då belöna jakthundar i jakten? 

Nu menar jag alltså utpräglade arbetande raser vars speciella egenskap gått i arv sen urminnestider och som fortfarande är avelsprio nr 1!

 

 

Jag kan ju bara gå till mig själv och mina erfarenheter. Hoover behövde belönas vid apportering för att han skulle komma in med föremålet, om han inte fick sin belöning så tappade han suget och det snabbt. Det enda han inte behövde belöning för var personspår, där var spåret i sig själv belöning nog och vilken naturbegåvning på spår den hunden var! Neo behöver till skillnad från Hoover aldrig någon belöning från mig vid apportering, inte heller när vi kör bollsök, utan att få sticka efter nästa apport är mer än belöning nog för honom. Naturligtvis får även han beröm och efter ett par apporter kan han få krypa upp i min famn medan han håller i dummyn och så sitter vi där och gosar en stund innan han lämnar den till mig. Inte heller Liam får belöning när jag kör jaktapportering med honom, att få leta efter nästa dummy är nästan för mycket belöning för Skägget som lätt kan skälla sig igenom ett sånt pass… Finns ju en anledning till att Liam har en egen dummy som dessutom är förstärkt med ett par varv silvertejp om jag säger så 😉 

 

 

 

Jag ser absolut inget fel i att belöna hundarna i den här situationen, alla hundar är olika och kräver ju olika storlekar på sin betalning efter utfört arbete. Men det jag funderar på är om man inte förstör den naturliga belöningen för hunden, lusten att få fortsätta arbeta och det är ju något som en bra jakthund bör ha, om man pillar dit andra belöningar? Iallefall hos spaniel, och väl även hos retriver, så finns ju den där samarbetsviljan och viljan att vara tillags från början och om man bara spelar på den så borde det ju räcka med beröm, en glad matte och fortsatt jobb som belöning även för den vuxna individen. 

 

 

Självklart får Neo belöning när vi tränar sitt, fot eller hit men det är ytterst sällan han får det i apporteringsammanhang, även om jag ibland glömmer bort mig och handen slinker ner i godisfickan av ren vana 😉 Min tanke är dock att Neo ska jaga eller apportera för att han älskar det och för att han vill jobba tillsammans med mig, inte för godisens skull. Men bara för att jag inte belönar med godis så betyder det inte att jag bestraffar honom när han gör fel, många verkar ju tro att bara för att man inte kör med köttbullar jämt så slår eller tvingar man sin hund till olika saker, så är det verkligen inte utan vi försöker igen fast på kanske på en enklare nivå om något blir tokigt. 

 

Så, några tankar om detta? Hur mycket ”extra” belöningar förutom arbetet behöver man lägga in hos såna hundar/raser?

 

Kanske ska inflika att det inte är någon kritik emot kursen, instruktörerna eller de övriga kursdeltagarna utan det är bara en tanke som nu vandrat från hjärncellerna till fingertopparna 🙂

11 reaktioner på ”Måndagsfunderingar”

 1. En god tanke som vandrat ut tycker jag! =) Varför inte belöna med mer arbete om hunden älskar det! En del gör det från början och hos en del kommer det efterhand och andra får man nog alltid förstärka med annan belöning (i den mån det fungerar). Individanpassning! Ett lite roligt exempel är i rapporten där springandet i sig snabbt blev mycket viktigt för Tuva. Skulle belöna att hon satte sig fint vid sändpunkten då det strulat lite skulle ge henne korv och hunden ignorerar godiset totalt och försöker bara kika förbi handen som skymmer utsikten över sträckan =)

 2. Jag är medlem på zoonen, och i nära på varenda foruminlägg har du med din mening. Det känns verkligen som att du tror du vet allt. Usch, blir så sur på det. Du är verkligen SÅ DUKTIG… Eller inte, håll dig till det du kan nåt om istället snyppertyppa.

  1. Men jisses, det heter ju forum vilket betyder att man ska diskutera saker och ting, hur hade du tänkt att göra det utan att man säger sin mening? Jag anser mig inte vara särskillt duktig inom hunderiet men lite erfarenheter, och beydligt mer än dig, har jag skaffat mig genom mina träningsvänner och upplevelser.

   Ett tips kan ju vara att inte läsa om du nu blir så himla stött utav det! Dessutom är det väl väldigt omoget att vara anonym, speciellt när jag kan spåra dig 😉

 3. Ja säger då det, det finns då folk till allt! vill man inte ha tips, ideer och läsa diskussioner va katten (eller hunden) gör man då på ett forum?????? hmmm… Att dessutom anklaga på att någon så kunnig som A-C säger sin mening? herregud så mycket okunnigt hundfolk som hänger på zoonen så är det för väl tur att någon (dvs A-C) håller lite nivå på diskussionerna som oftast håller rätt låg ”forum klass”!

 4. HAHAHAHAHAHAHAHA! Hörru, sluta vara så jäkla duktig nurå! 😉 Forum är till för att vara tomma, så sluta upp med att förstöra. 😛

  Sv; TACK! För att du finns… (Höhö) Jag vet inte hur många ggr jag har fått ilskna blickar kastade åt mitt håll när jag nämner min ovilja mot barn. Dom är små, fattar ingenting och ser skitfulla ut när de kommer vinglades på ostadiga ben. :O

 5. hmm konstiga folk det finns??…du skriver ju din mening och vad du tror…blir så trött på folk som inte inser att sverige är ett fritt land..och anonym??..jaja!!

  tyckte om ditt inlägg här Lillen =)…jag har ju vallat lite..och jag kan säga av dom hundarna som jag har vallat med så ser man att deras belöning är verkligen vallningen!!..där finns inget anat man kan göra än att belöna hunden med rösten och låta den arbeta..så häftigt att se!!

  såå nää har dom anlag för det dom är uppfödda till så tycker jag inte belöning av leksak el godis skall behövas..men självklart är det dom som behöver hjälp på traven, tex dom raserna som har tappat sitt ursprung pga avel!

  men det är kul att se sin hund utvecklas utan belöningar med :D!!!

  kramkram på dig

 6. Håller absolut med! För en del hundar är ju verkligen ”jobbet” det roligaste, kanske är det svårt att se för de som inte har sådana hundar själva.
  Vilket roligt kort på Liam, har han månne lite bulldog i generna?

  1. Heléne – Liam kör sin badass look a la doggystyle efter avklarat fyspass 😀

 7. Min tanke är denna; en belöning bestämms inte av matte eller husse, utan av hunden.
  Kata & Alice hade verkligen inte behövt några belöningar för att jaga kaniner tex… och vallhundar, ja, de jagar ju. Bara sista delen -attack & bett- som fattas.
  De flesta retrievers jag känner älskar att bära saker… bära och leta. Bör alltså tycka att detta är en belöning i sig, och det man måste träna och belöna är isf avbryta sök och släppa saker osv…

  Alltså. Belöna när det behövs. Inte för att ägaren vill belöna- eller inte belöna.

  Jag tror inte att man förstör arbetslust genom att belöna, om hunden nu verkligen gillar sitt jobb. Däremot kan man förstöra viljan till att tex ta upp spårpinnar med för mycket belöning om hunden egentligen helst vill spåra vidare…

 8. Det där har du en riktig bra poäng! Jag fick en funderare… Jag brukar köra med Azi – först belönar jag godis, för hon ska fatta vad hon ska göra och börja tycka det är kul, sen växlar jag med leksak och godis, sen utöka till klapp och lek med mig själv. Sen slutändan tycker Azi att grejen är kul och behöver inte alltid nån belöning. Hmm 🙂

  Förresten – duktiga har ni varit!

 9. Jag tänker ungefär som Karin. Det är alltid hunden som bestämmer när belöning behövs eller inte. Eller – behovet att styra hundens beteende styrs ju av hur hunden beter sig. Sen tänker jag också att om man tänker sig att man inte ska belöna hunden pga att det finns någon typ av beteende inavlat, så borde ju behovet av att straffa hunden i dess ”naturliga element” vara obefintligt – och så verkar det väl inte alls se ut?
  Sen – vilken TYP av belöningar man väljer att använda – det är ju en helt annan fråga..

Kommentarer är stängda.