Mat är föda, eller?

Tittade precis på programmet ”Landet Brunsås” och ibland blir man ju rädd alltså. Idag handlade det om att industrin lagar vår mat, vad den innehåller och varför vi köper maten. Hotdogs innehåller t.ex. runt 35 % kött och en vanlig micropizza kan ha åkt mellan 2000-1200 mil innan den hamnar i ditt kök. Sen är maten fullproppad med diverse kemiekalier, vissa är ju ofarliga men andra mindre bra. Samma medel som används i vår mat används även i diskmedel, schampo och tvättmedel – läskigt!

 

 

Själv äger jag ingen micro, och därmed kommer det inte in någon färdigmat i mitt kök, tycker för övrigt att det är rätt äckligt med findus bleka färdigrätter och billys pan pizza som det rinner fett av. Sen lagar jag bara vegetarisk mat och då jag är student så är det alldeles för dyrt att köpa halvfabrikat som quornbiffar eller veggofärs, det blir helt enkelt bönor, linser och ärtor istället. Visst, det tar längre tid att tillreda de förbaskade linserna men å andra sidan är vet jag ju faktiskt vad jag stoppar i mig.

Sen ska jag villigt erkänna att jag är betydligt mer nogrann med vad hundarna får för mat än vad jag själv stoppar i mig. De ska ha svenskproducerad mat utan färgämnen och med så lite tillsatser som möjligt, tänk om jag hade samma regler för mig själv, vad bra jag skulle mått!

 

 

Viss mat är ju däremot svårt att vara utan, som choklad eller ferraribilar, och industrimaten har helt klart en plats i vår matkultur men kvalitéen måste ju bli bättre  och miljöaspekten måste ses över, för inte fasiken är det försvarbart att en färdigrätt ska åka ett varv runt jorden innan den paketeras i Sverige? Inte konstigt att vi har miljöproblem här på jorden..

 

 

En utav anledningarna till att jag längtar efter att bo i hus är att jag vill kunna odla, ja jag är en liten trädgårdsnörd som mer än gärna pillar i rabatterna om jag skulle ha några. Jag vill ha en liten fruktträdgård med äpple, päron, körsbär och plommonträd, vinbärs- och kursbärsbuskar, rabarberplantor, gräslökstuvor, potatisland, grönsakslådor och kryddhörna. Jag vill ha det så som farmor och farfar hade det i när de bodde i huset! När middagen skulle göras gick jag och farmor ned till grönsakslandet och växthuset för att plocka det som skulle ätas medan köttet köptes från jägarvänner eller direkt i saluhallen – det var riktig mat det!

 

 

Ta dig en titt i skafferi, kylskåp och frys – hur mycket färdigmat eller halvfabrikat har du?

 

Nu ska jag ta en bit av min 70% chokladkaka där kakaon, troligtvis har plockats av någon barnarbetare som sliter i dygnet runt, blandas med socker från andra sidan jorden tillsammans med aromämnen och emulgeringsmedel (?) i Tyskland för att sedan transporteras hit  😀

6 reaktioner på ”Mat är föda, eller?”

  1. Hahaha, jag har en micro, men den använder jag bara när jag ska värma mat som jag haft i frysen – och som jag själv lagat till innan och därefter fryst in!
    Käkar också en del linser och bönor, men kan lätt få blåsor på tungan när jag käkar linser vilket är tråkigt, för det är sjukt gott. 😀 Kidneybönor är en stor favorit. ^-^

  2. Jag hann bara se 5 minuter av programmet när jag kom hem från min långa snöpulsningspromenad. Ja de e sjukt att maten åker så långt! Minn snabbmat är havregrynsgröt, äter aldrig äckliga färdigrätter som knappt innehåller någon näring. Äter själv rätt mycket vegetariskt oxå även om jag inte är 100 %ig vegetarian nuförtiden. Men det är jobbigt att hålla koll på allting som konsument, sverige borde ha hårdare skatter på importerade produkter så att folk måste välja lite vettigare och mer lokalproducerat.

  3. Jag håller med dig om att det är skrämmande att maten innehåller tillsatser som vi inte ens kan stava till. Hemma hos oss finns inga halvfabrikat. Jag tycker att det är dyrt och osmakligt. Vi kan m anl av Olivia inte äta sådant även om vi ville… men himmel vad dyrt det är att äta hälsosamt!

  4. Og hvis det er er ferdigkjøpt kake, så innholder den mest sannsynlig palmeolje om er rik på mettet fettsyrer i tilegg til transfett som øker risken for tette blodårer og er 40 ganger værre enn mettet fett. I tilegg innholder de sikkert konserveringsmiddel som innholder benzosyrer som er hormonforstyrrende. God apetitt 🙂 😉 Men vist er de gode….

Kommentarer är stängda.