Mycket snack och lite verkstad…

Pappa sa en sak till mig förra året som jag upptäckt tyvärr stämmer rätt så bra. När jag fick ett elakt påstående efter mig som handlade om att jag skulle dopat mina hundar så sa pappa att jag nog tyvärr fick vänja mig, för ju bättre det går – desto fler konstiga saker om mig själv och mina hundar kommer jag att få höra.

 

När jag och Timmie vann SM i år och senare fick en plats i landslaget så fick vi jättemånga grattis och lyckönskningar från människor som jag vet bryr sig, och det tackar vi för! men jag fick, och har även fått tidigare, en hel del kommentarer om att ”min hund skulle också kunna springa så där fort” från både riesenägare och andra B-hundsägare, främst brukshundsägare faktiskt. Och jag vet inte om det är ett sätt att typ försvara sin egna hund (varför man nu skulle göra det) eller om det kanske är ett sätt att uttrycka sin avundsjuka. Det som jag funderar på är varför man inte gör det då. Om man nu har en så bra hund som utan problem skulle kunna slå Timmie, varför visar man det inte då? Jag är så sjukt trött på det här med ”mycket snack och lite verkstad”.

 

Jag tycker det är jättekul att fler och fler riesens kommer ut på banorna och jag är naturligtvis jättenöjd över mina och skäggens prestationer men nu känns det lite som om det nu börjar gå till överdrift. Helt plötsligt så är alla riesen helt otroligt bra draghundar som utan problem skulle slå Timmie, och ja alla andra raser för den delen också. Missförstå mig rätt nu. Ja, vissa riesens har fysiska och mentala egenskaper som gör att de i kombination med rätt träning kan prestera bra inom draget, alltså – kan prestera bra och det är inte samma sak som att de gör det. De framgångar som mina riesens och övriga skägg haft de senaste åren gör inte rasen till en draghund i den bemärkelsen, det är fortfarande en brukshund med rötter hos de boskapsfösande hundarna i mellan europa.

 

En del tror det men en hund blir inte alltid som man gör den!  Det är väl ganska så tydligt hos raser med starka naturliga instinkter (som jakt, vall, drag) som senare delats, utställningsvarianterna av border collie, cocker, vorsteh, siberian osv gör generellt ett sämre jobb än vad de prestationsavlade gör. Visst finns det individer från utställningslinjer som presterar bra i deras specifika arbetsgren men dessa är lätträknade, precis som det finns prestationsavlade individer som placerar sig hyfsat bra i utställningsringen men dessa är lika lätträknade. På VM fanns det som sagt en klass som, lite felaktigt, kallas Nordic Breed, dvs alla renrasiga polarhundar. Där fanns allt ifrån Malins slimmade små missiler till rena utställningsvarianter av husky. Hundar som decennierna avlats med pälsmängd och färg som utgångspunkt i stället för de, både mentala och exteriöra, egenskaperna som gör den till en bra draghund. Resultatet? ja ingen utav ”fluff-fluffen” kom ens i närheten av pallen även om hundarna jobbade på fint och hade roligt tillsammans med sina förare. Bara för att Ebbe kommit in i vår flock med mål att tävla i draghundsporten så är det inte alls säkert att han blir bra på det, trots månader av träning! Varför? Riesen är ingen draghund och har inte någon draghundsinstinkt som t.ex. alaskan husky, så enkelt är det. Det är inte enkelt att utföra ett arbete med en ras som inte är avlad för det, visst går det men det är lite som att pissa mer eller mindre i motvind hela tiden.

 

Jag vet att jag måste bli bättre att inte bry mig om vad folk säger men när man lägger så mycket tid, energi och engagemang på att nå toppen så blir jag less när jag hör hur enkelt det är att nå dit och vilken tur jag haft. När man hör från förare vars hundar väger 45-50-55 kg och som inte ens kan köra en lägreruta utan att bli helt slutkörd att det är ”så enkelt att vinna draghundstävlingar” så får jag verkligen bita mig i tungan. Jag har även hört att  ”åh va kul att du vann! Vilken tur att inte min hund tävlar för då hade du varit ständig tvåa” eller ”testa på att köra igenom ett IPO-program, det är betydligt mer fysiskt krävande än att köra drag, det är riktigt hundsport det”. Ja, då känns det som om de nedvärderar ens prestationer ganska så rejält, även om vederbörande aldrig själv tävlat på ett VM där alla raser tävlar mot allt. De tror att de har koll på vad som krävs för att placera sig bra på tävlingar men egentligen så har de ingen susning.

 

Over and out.

17 reaktioner på ”Mycket snack och lite verkstad…”

 1. Jo, det där känner jag tyvärr igen! Andra ”rider” på ens framgångar och helt plötsligt är det man gjort med en individ något som kan användas för att marknadsföra en hel ras. Eller så är ens framgångar bara tur!
  Jag är riktigt jävla döless på de där ”vi hade kunnat göra det bättre”, och jag vill bara skrika ”men gör det då för i helvete!”
  Du tränar både dig själv och dina hundar stenhårt, du bygger upp ditt team och du har varit framgångsrik i flera år. Det är inte tur, det är talang och hårt jobb!
  Om det hade varit enkelt hade alla klarat det!

 2. Visst är det tråkigt att höra kommentarer av det slaget. Du är en stark tjej och det är lätt att man säger ; bry dig inte om vad dom säger, men du bryr dig och blir ledsen och det är inte alls konstigt, men hjärtat du är bäst på det du gör och ingen kan göra det bättre det du gör med dina hundar puss på dig

 3. Det är så typiskt svenskt!! Skit i alla ”förståsigpåare”! Du är en stor inspiration för mig och många andra! Den dagen dessa människor faktisk bevisar att dom kan och passerar dig och dina skägg på målrakorna så får du ju möjligheten att gratulera dom och visa riktig sportsmannaanda…

 4. Det är så tråkigt att människor ständigt måste trycka ner andra helt i onödan.
  Men jag måste säga att du har gett mig sån inspiration till hundträning och min hund är egentligen inte heller avlad för den sport vi tränar och tävlar i! Försök att se över dumma kommentarer och fokusera på det positiva. Jag hoppas innerligt att det går bra tränings och tävlingsmässigt med alla dina hundar i framtiden!

 5. Hmm… tycker mig känna igen dessa typer av kommentarer från retrieversidan- där många med varaint utställning kommenterar att deras hund också är grymma apportörer bara de hade haft lust att träna detta. (Hur f*tlabben ska klara av att ta sig över en hög gärsgård med tung and i munnen lämnas ofta osagt).

  Jag har ingen koll på drag, men kan iaf imponeras över vilket slit du lägger ner på träning & fys. Damn girl! Du är bra mkt tokigare än mig! 😉

 6. Bry dig inte om dessa människor, kör din race. Ni är fantastiska!
  Samtidigt blir jag faktiskt lite ledsen över det du skriver för jag kan relatera till det du skrivit (fast inte inom hundsport) och jag förstår känslana man får när man hör såna saker från andra.

  Du lägger enorm tid och arbete på att drag och fysträning och jag beundrar dig. Och håller tummarna för att Ebbe blir minst lika bra som pappan!

 7. Å, jag blir så trött på alla dessa ”jagvetbäst-människor” som jag tyvärr har upptäck finns inom hundsporten. Det är så lätt att gå runt på brukshundsklubben och fnysa åt hundar som inte är av traditionell bruksras, bara för att man själv för flera år sedan hade vissa framgångar med sin ytterst traditionella brukshund, som man numera inte ens vågar ta ut ur bilen när man är på klubben.

  Jag tycker du är ett föredöme av engagemang och hundägande och jag läser din blogg dagligen och speciellt när jag vill bli uppiggad tar jag mig en titt på bilder av Nikki.

 8. Jag är en person som är imponerad av hur du tränar och tävlar och att du är så duktig på det du göra. Plus jag håller med att det är tråkigt när folk måste trycka ner en bara för att själva verka så mycket bättre.

  För mig är du en förebild inte för jag kanske kommer att tävla i drag men vill i alla fall prova på det med min portare. Så kämpa på din väg och träna och tävla vidare för det är ju det du brinner för och jag tror klart att du att kunna få till det även med lillskägget ebbe när han har kommit ut lite ur valpstadiet. likaså med min valp/unghund (7månader) så dom ska bara koppla upp och igång sin lilla hjärna 😉

  Tycka till och sluta aldrig tro på dig eller dina hundar så når ni stjärnorna tillsammans!!!!

 9. Bara att strunta i sånt där jäkla snack!! Även hundar som kanske rent teoretiskt skulle kunna vara snabbare än dina kommer inte bli det om de inte får samma engagemang, tid, eftertanke, träning m.m som du ger dina hundar. Dessutom är drag inte enbart en hundsport utan kräver en fysiskt fit förare med en jädra vinnarskalle som går ut o tränar oavsett väder, tid o lust. Allt detta gör du, men inte dom som håller på med sånt där snack. Därför kommer ni alltid vara bättre än dom! Och för min del får snackekärringarna gärna hålla sig borta från draget som jag tycket skiljer sig från många sporter på så sätt att alla är trevliga och hjälpsamma oavsett nivå:) kör hårt!!!

 10. Förstår din frustation. Inte för att jag har haft samma men när jag van ungdoms SM i BSL med Mikki, en tik som inte gjort ett skit på ett år och som jag fick en vecka innan. Så fick jag höra ”klart du vann hon är ju en IPO III hund”, ”Ja det vore ju pinsamt om du inte vunnit med den hunden” men att de innan varit en manlig förare på henne och att vi knappt kände varandra i kombination med att hon inte tränat på ett år vad det ingen som brydde sig om…

  Du är grym och du gör ett fantastiskt jobb med dina skägg och räser cockers! Vi diggar dig 🙂
  Fick en fras av en vän igår ”Have you ever met a hater doing better than you?? Me neither..” passar rätt bra!

 11. Nu ska väl inte bara hunden springa i drag va?..(ligger ju lite mer arbete bakom hund och förare kanske eller??) Skitsnackare finns tyvärr överallt! På vår sista skyddsträning blev figgen tröttast iaf…(och då har jag ingen vältränad hund att skryta med) Försök skaka av dig skitsnacket och kör hårt i det du faktiskt är bäst i! Vi skryter iaf om er och är stolta över att ha en riesenrepresentant i drag!!

 12. Jag tränar min golden i drag. och är mycket inspirerad av dig och ditt tränande. Den som påstår att drag inte är en riktig hundsport vet inte vad de pratar om. Jag träffar själv människor som hackar på mig för att det går bra i min träning. Men det har visat sig att det är dem det inte går bra för. Så strunta i de andra som hackar på dig de är bara avundsjuka på dig. 🙂

 13. Vilka tråkiga människor! Skit i dom, alla med lite vett vet ju varför du och Timmie har kommit så långt som ni har gjort och det är ju knappast en enkel väg dit! Hejja er!!

 14. Vad tråkigt att läsa…
  Du som dessutom efterlyser lite fler brukshundar inom draget…
  Det handlar ju dessutom inte bara om vem som är snabbast utan föraren måste vara vältränad, hunden ska kunna köra om andra, den ska klara att bli omkörd av andra, kunna hantera den stress jag kan tänka mig uppstår i starter och en del andra situationer, den ska kunna ta styrning mm mm… Jag sysslar inte med drag men det är ju så mycket mer än att ”bara ha en snabb hund”!!

  Önskar dig stort lycka till med nuvarande och framtida dragstjärnor!

 15. Tyvärr har även jag fått känna det negativa med att ligga på topp. I min brukshundsklubb är det mycket avundsjuka och att en cocker kan slå schäfrarna gång på gång i elitspåret i bruks är nog bara för mycket för dom. Visst tar man illa vid sig och blir ledsen när man hör massa skitsnack mm men det är bara att försöka ignorera de där avundsjuka personerna och fokusera på sig själv och de som faktiskt tycker om en och hurrar på en när det går bra!

 16. Man blir så trött på alla dessa människor! Och det tråkiga är att det är dom få taskiga kommentarerna man kommer ihåg och tar åt sig av..

  I höstas fick jag tex, via omvägar, höra att jag köpt mig en pallplacering. Hade ju varit skönt att veta detta innan så man hade sluppti alla tidiga morgnar när klockan ringde strax innan 4 för att hundarna skulle tränas innan det blev för varmt eller alla de sena nätterna. Tydligen ska jag ha så bra hundar så träningen spelar ingen roll.
  Tyvärr blir vi aldrig av med dessa idioter! Men som Ingemar Stenmark sa ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag” 😉

Kommentarer är stängda.