Nikki

Nu har Nikki bott hos oss ett tag så jag tänkte att det var dags att skriva lite om fröken!

När man köper riesen så är det många uppfödare som rekommenderar att man köper en tik som första riesen, de är så mycket enklare än hanarna. Själv har jag ju haft två riesenhanvalpar och en sak kan jag säga, en riesenhane är inget emot en jaktspringer-tik. Liam käkade upp nån blomma som valp, Timmie mumsade i sig sitt egna halsband och Louises strumpa, Nikki testar att bita och äta på allt! Timmie fattade galoppen efter nån dag att nej, man får inte vara i soffan. Nikki har varit hos oss i över en månad och försöker fortfarande att kravla sig upp. Timmie lärde sig snabbt att man lyssnar på Liam, annars slutar det med blodvite. Igår fick Nikki sig en känga av Liam efter att ha använt hans rygg som studsmatta, gissa vem som använde lekte kamikaze-pilot idag?

De första dagarna tuggade hon på oss hela tiden, smakade på allt, kissade inne, skrek så fort man satte henne i valphagen och lyssnade inte för fem öre. Gudars skymning, vad är det jag fått hem? Ska inte spaniels vara enkla?! Ska inte tikar vara mycket mer följsamma, tillgivna och lättlärda än hanar?

– ”Du har ju två riesenhanar så en spanieltik blir ju som att åka på en räkmacka”
– FEL! Fett-fel!

En dag härom veckan tvättade jag öronen på henne, då de som vanligt var fulla med lera och jord, för att sedan även duscha henne då någon hane med skägg hade kissat på hela henne. Alltså två äckliga saker, tvätta öronen, tvätta kroppen. Efteråt ropade jag på Nikki för att hon skulle få en godis, hon hade ju varit så duktig. Hon totalvägrade att komma in i köket utan satte sig demostrativt i hallen. Det är den stora skillnadnen mellan hane och tik, en skillnad som jag hatar. Liam, Timmie och Neo har jag alltid kunnat få till mig, även om de gjort något jättefel eller om vi ska göra något äckligt, typ bada. Om de inte kommit på första så har det räckt med att låta lite sträng så kommer de, även om de tydligt visar att nu gör jag inte det här för att jag vill utan för att du säger det. Locka med godis gick inte, att låta lite sträng gick inte, hon vägrade helt enkelt att komma.

Andas, räkna till tio..

Ut ur köket och grabbar tag i första bästa kroppsdel hos en rymmande Nikki, in i köket, sätter henne där jag stod och ger beröm. Hon sticker iväg i full rulle som vanligt genom huset. Förbannade tik. Ropar och till min förvåning så kommer hon i fullt ös tillbaka och försöker hoppa upp i famnen. Kanske kan bli en hane av henne ändå..

Låter som en liten terrorist va? Ja, det är hon men hon är även störtskön lilla fröken Nikki. Hon är superhärlig och man kan inte annat än le lite över hennes beslutsamhet när hon för hundrade gången på samma dag missberäknar avstampet i sitt försök att komma upp i soffan och istället kraschar rakt in i sidan på den. Eller när hon vid inkallningar springer så snabbt som de små benen bara bär för att sedan försöka hoppa upp i famnen för att istället krascha in i mina knän. Hela hon är bara ren glädje! Hon tar spontankontakt under promenaderna och håller sig i närheten av mig hela tiden.

När hon var hos oss första veckan så funderade jag även på om det verkligen skulle kunna gå att köra drag med henne. När hon sprang så följde bakdelen med endast på grund av att en satt fast med framdelen, kommunikationen mellan de två kroppshalvorna var lika med noll. Kroppskontrollen överlag var även den lika med noll. Nu när hon har vuxit till sig lite så ser det mycket bättre ut, alla våra promenader är ju i skogen där hon får träna upp sin kropp vilket säkert också gett resultat. Hon springer hela tiden när vi är ute, hon travar nästan aldrig utan det är full sula som gäller. Hon går ständigt lös men nu kommer jag nog att börja koppla upp henne i början av promenaderna så att hon hinner värma upp precis som de andra hundarna innan hon börjar ösa.

Trots att hon anser att 05:00 är en bra tid att gå upp, vilket främst driver husse till vansinne, ska det bli så kul att se vad som det blir av denna lilla fis! Potentialen att göra i princip vad som helst finns ju där 🙂

13 reaktioner på ”Nikki”

 1. Kul! Det är ju sådär man vill att en spaniel ska vara, fullt ös medvetslös! Tycker det är på tok för många spaniels som är veka, otillgängliga och lite småskraja för olika saker. Hur är det med jaktlusten? Springer hon o söker hela tiden när hon är lös i skogen? Minns aldrig att Elton någonsin har gjort det men Ozzy hade näsan på från första sekund att vi kom ut på parkeringen!

 2. Själv valde jag den Holländska modellen av spanniel, Stabyn. Eftersom spannieln är så lugn och go…. 50% piraya! Så det så! Tur de är söta!

 3. Haha vad härligt at läsa om din lilla valps upptåg. Jag har en staffe/amsatfftik på 1 år 5 månader och hon börjar växa upp lite nu men hon har varit en riktig valp som provsmakat det mesta, bitit sönder vardagsrumsbordet och varit full av bus. Inte så kul när man väl är där men det är lite kul såhär efteråt 🙂

 4. Haha! 🙂 så är nog de flesta tikar. Har själv haft tre stycken, fast blandras. Känner igen beskrivningen. 🙂 Har nu en ren golden hane. Snacka om skillnad. Lättlärd, samarbetsvillig, lugn inne full rulle ute, mattes stoora kelgris! 🙂 Helt enkelt underbar!

 5. Som en spaniel med den aveln ska vara 😉 känner igen mycket av det du skriver förutom att Pep skonat oss från att bita på saker. Han har typ tuggat på tre saker… Men har desto mer näsa i marken och slutna öron när vi är ute. Men men. Kul att följa era upptåg! Funderar på det du skrev om fram och bakvagn inte hänger ihop, tror att Pep just fått ihop sina nu vid tre års ålder.

  1. Nikki har faktiskt inte näsan i backen så mycket. Vi har dock inte så mycket fågel på de marker som vi går på. Men om vi kommer på nåt fält med mycket viltdoft så sätter hon gärna ner näsan men, än så länge iallefall, så kommer hon som ett spjut på inkallning även då 🙂

   1. Goda nyheter! Så roligt att vi ses! Verkar vara ett superbra program! Skoj skoj!

 6. Haha! Härligt att läsa om galningar! Min pumi var ett jävla monster när hon var liten. Hon var överallt, bet på skor och strumpor hittade vi överallt. Dessutom skällde hon nåt jävulst, på typ allt. Helst på kvällstid.. vi bor i hyreshus…
  Men idag är hon en riktigt trevlig och smidig dam att ha att göra med. Skäller sällan när det inte är lite befogat, eller åtminsone förutsägbart. 🙂

  Appropå klövjeväska!
  Den jag har köpt till Zonda är av märket ”Outward Hound” och jag har köpt den på en liten marknad här i jönköping, men av en kvinna som även har web-shop. Hon är toppen! Här är länken till hennes hemsida http://lillaapril.hundbilen.se/ Där hittar du webshop mm.

  Jag tycker den är bra, har använt den ett par gånger nu. Den sitter hyffsat bra på min pumi – jag har storlek Medium på henne (ca 43cm hög, 12 kg, rätt mkt vinthundskropp under fluffet, inget stitter perfekt på henne lixom, haha).
  Den är i ”vanligt” friluftsmaterial, vad det nu kan heta. Känns inte som det mest tåliga i världen, gissar att snowdogs klövjeväskor som har läder nedåt och frammåt är hållbarare i längden. Inte minst för att min dam gillar att dra emot vänster väskan mot staket och allt möjligt på promenaderna. XD

  Men än så länge ser den ut som ny (och den tål att bli handtvättad utan problem.. har varit tvungen att pröva…) och funkar toppen. Idag har jag två små jalla-drickyoghurtglaskor med 170g sand i varje, de är lagom höjd så jag kan ställa dom upp – så att vikten hamnar så långt fram som möjligt. Bakom dom har jag två handdukar för att hålla dom på plats/utfyllnad, för fästöglorna finns i botten på väskorna, så vill man ställa små flaskor finns inget att sätta fast dom i, men ja, det går ju bra ändå. Väska + resten blir ca 1kg ihop, väskan väger nog hälften av det. Hon blir lagom trött av den viken (hade 250 g/flaska först, men det blev nog lite mkt).
  Tack för ditt svar om klövjeväskor 😀 😀 😀

  Älskar att läsa din blogg! Keep on blogging!

Kommentarer är stängda.