Nornäsdraget

En tävling, bara 7 mil enkel väg hemifrån, vilken lyx! 😀 Idag har vi tävlat i Nornäs, 4-spann släde, ett lopp som kan summeras med sämsta tid någonstin och en massa strul!

Denna tävling samarrangerades av Malamuteklubben och Vildmarkskooperativet i Nornäs, en organistation som ”syftar till att hålla liv i bygden och underlätta och utöka turismen. I planerna finns att utöka och bibehålla byggdens tillgångar såsom bystuga, badplats elljusspår, campingplats, slogbodar mm Utöver detta satsas det på permanenta leder för hundkörning. MTB cykling, turcykling, vandrings, samt trimorientering”. Hur fantastiskt är inte det eller?! Deras vision är att det ska finnas permanetna leder, både sommar som vinter, där man kan lägga köra hund på speciella spår för en liten slant.

 

Kommunikationen, både internt och utåt har väl dock inte varit så bra. Igår fick jag via Lina som varit och tävlat reda på när vi skulle starta och att det var öppen start som gällde. Inget PM eller inte info fanns nånstans på nätet att finna. Iallefall så bestämde jag att försöka starta direkt vid 9 när starttiden öppnade för att så försöka starta före alla malamutespann som oftast inte går lika fort som mitt. Men så blev det inte riktigt, det var nämligen ingen som hade riktigt koll på vart jag skulle anmäla mig eller hämta min nummerlapp. Jag var där kl 08 men fick inte min nummerlapp förens 08:55, och då var hundarna varken selade, sockade eller uppvärmda så att starta kl 09 var bara att glömma. 09:28 for vi iväg från starten, efter att ett gäng med spann hade startat. Resultatet blev naturligtvis att vi kom ifatt ekipaget före oss redan efter ett par hundra meter. Med spår som var mellan 1-1,5 meter så var det bara att glömma å köra om. Det var bara att låta ekipaget före stanna och hålla i spannet, för att sen själv hoppa av och leda mitt spann förbi. Naturligtvis med en del lintrassel och mera strul kom. Singha var på en annan planet idag och spenderade de första 3 km med att trycka ut Neo och resterande del av loppet med att äta snö, delvis dra och delvis inte jobba alls. Neo jobbar bäst på höger sida så därför ska Singha springa på vänster sida, men det tyckte inte fröken idag. Till följd av att neo antingen blev hängd i nacklinan eller sprang dåligt. Sen hade vi två bajsstopp på vägen också som tog en tid. Men det som tog mest tid var en omkörning där jag låg i över 1 km efter ett 8-spann (!) som inte kunde släppa förbi mig pga terrängen. Spåret var jättesmalt och det var fullt med träd så det gick helt enkelt inte för det andra ekipaget att släppa förbi mig. När vi väl kom ut på en myr så stannade ekipaget på en sidoväg och jag kunde leda spannet förbi. Men att ligga och bromsa i över 1 km tar på krafterna på hundarna, speciellt när spåren redan var lite lösa då Liam gick i genom vid flera tillfällen.

Enligt GSP:en stod jag stilla eller bromsade, låg i max 10 km/h, i över 9 mintuer. N-I-O minuter till spillo. Vi körde 10 km 42:37, så långsamt har jag aldrig kört! Men, tar man bort de nio minutrarna så börjar vi iallefall komma ner på tider som vi normalt ligger på. Vovvarna jobbade på bra men får inte mer än godkänt, förutom Liam som idag får plus i kanten för att han skötte sig. Vi hade snabbaste tid av alla B-spann men vi tävlade ju bara en dag och detta var en tvådagars tävling. något jag saknade på resultatslistan var gruppindelningar, nu var allt bara satt efter tid, då det hade varit kul att se hur många hundar varje person körde med samt vilken grupp. Även delning av motion och tävlingsklass hade varit bra för nu var alla i samma, annars kan man ju lika gärna skippa motionsklass och kräva gröntkort och licens av alla. Två A-hundsekipage från Sälen var och tävlade motionsklass varav det ena ekipaget tävlade 4-spann med bestod av tre blandraser + en dansksvensk gårdshund 😀

Lyckades filma två snuttar. Den ena är från starten + en omkörning (efter den började strulet med att Singha tryckte ut Neo så det blev ett par stopp för att flytta Neo) samt en när vi nästan är i mål.

http://youtu.be/t3DEabWkFQE

Förutom kommunikationsmissen så var det en trevlig tävling med väldigt trevliga omgivningar, alla är vi nybörjare och man måste testa för att kunna utvecklas! Jag hoppas verkligen att kooperativet når sitt mål med permanenta hundspår. Jag hoppas att de fortsätter att arrangera tävlingar. Med den naturen, engagerade människo och med tanke på att de tänkt att upprätta en hemsida så tror jag att de har alla förutsättningar att arrangera riktigt bra tävlingar!

Efter loppet motionerade jag mig själv på längdskidor. Fort gick det i de fina spåren hemma på fjället 🙂 fyllde på med energi i form av thaimat och nu fyller vi på med lite mer men i form av godis!

20130217-212748.jpg

5 reaktioner på ”Nornäsdraget”

  1. Hääärlig bild på Berta och hennes halvbror Icaros, synd dom inte gick så där på dragprovet 😉

  2. Hej! Såg att du hade varit i Hällefors och varit på tävling! Kul.. Jag bor här i skogen! =D Och jag va funktionär en dag =)

  3. Kul att få se tävlingen från din släde! Synd att det inte fanns plats för omkörningar. Ändå imponerad som vanligt! 😉

  4. Kul att få hänga med ifrån släden 🙂
    Funderar bara lite på hur det funkar när hundarna är olika i storleken? Den lilla kämpar på bra, men blir det liksom inte ojämnt? (Bara nyfiken och helt grön vad gäller drag så intressant att höra hur tänket går när man sätter ihop ett spann?)

Kommentarer är stängda.