Oj, vad han skäller!

Liam är ganska så pratig av sig, han skäller, morrar, knorrar och grymtar. Timmie är också väldigt pratig av sig, skäller dock mindre men knorrar och morrar ganska mycket han med. Neo, ja han skriker ju mest 🙂 De är hundar, ändå tycker folk att det är konstigt, obehagligt och blir till och med rädda när tex Liam skäller, även om han så skäller på mig i uppmuntran att ”kasta bollen då för fasiken!”

 

Är det bara jag eller känns det som om många glömt vad en hund är? Hundar morrar, de skäller, de kan bitas, de fiser, de kan knö i soffan och om de blir orättvist behandlade så kan de – ve och fasa – faktiskt säga att det där gjorde ont! I vår/vinter har det varit en del olyckor där hundar jagat och skadat både det ena och det andra, tyvärr. Att det är ägaren som brusit i sitt hundägande är för mig självklart, inte att hunden i fråga är ”sjuk”, nej den är bara en hund. Hundar jagar. Hundar har instinkter, trots att de ligger på rygg i soffan och gärna blir kliade på magen. När hunden morrar så kanske man ibland ska fundera vad man som förare gör för fel, inte vad hunden gör för fel. Naturligtvis inte jämt, man kan inte generaliser så ,men ibland så.

 

På helgens riesenläger fick jag höra att en deltagare hade problem med att ingen i dennes sökgrupp hemma ville figga för dennes hund. Varför? För att hunden var, som jag förstod det, väldigt mycket. Ja, det är en hund? Dessutom en stor hund och visst fasiken blir allt väldigt mycket mer när en stor hund gör något än en liten hund. Iallefall, jag figgade för hunden som var precis som vilken annan sund riesen som helst, jävligt glad! Det är för övrigt inte första gången jag hör att folk inte vill figga för riesens eller andra ”mycket hund-raser”. Har en sak att säga till er, töntar, lär er lite ”ledarskap” istället för att skylla på hunden. Vad jag funderar på är vad fasiken folk vill ha för hundar egentligen? För så fort en hund gör något ”hundigt” då är det nåt fel på den. Hoppar den, ja då är det en dålig hund. Jagar den, dålig hund! Skäller? DÅLIG HUND! Barn drar hund hårt i örat, hund morrar, hund avlivas. Dålig hund eller dålig förälder som inte håller koll på barnet? Vill man ha en lobotomerad robot som aldrig någonsin visar känslor eller personlighet, typ en uppstoppad mjukis hund kanske. Finns det något tråkigare än en hund som bara står och stillar som svar på all sorts stimulans och retning? Ska inte hundar vara lite, hm, levande? Jag uppskattar iallefall mina stutsande, morrande, knorrande, livsglada fyrbenta vänner 🙂

 

Igår när jag släppte ut hundarna satt grannens pojk nedanför huset, vilket jag inte såg. Alla hundarna sprang dit och naturligtvis blev det ett himla liv när de upptäckte att det satt en liten människa bland träden. Jag ropade in grabbarna, som var likt studsbollar, la dem och bad grabben om ursäkt och frågade om han blev rädd. ”Nej, jag är van! Mina hundar skäller och hoppar också när de vill leka”. Jag gillar grannens grabb.

4 reaktioner på ”Oj, vad han skäller!”

  1. Jag håller helt och hållet med dig. Hundarna måste få vara hundar. Vill man ha en nickedocka får man skaffa ett gosedjur. 😉 Det är för de är individer som jag tycker de är så roliga att jobba och umgås med.

  2. Vilken klockren kommentar från grannkillen :).

    Säger som du, hundar är hundar och inte tvåbeningar och hellre en hund som SÄGER ifrån, än en som bara BITER ifrån utan varning.

  3. Kloka ord!
    Det är alldeles för vanligt att man glömmer att hundar är hundar. Om det är ett naturligt, men oönskat beteende så måste det ju vara enklare, och mer logiskt för hunden, att lära in ett alternativt beteende istället för att straffa bort och förvänta sig att hunden gör nada. Ett alternativt beteende kan ju vara väldigt likt ”att göra ingenting”, typ att knackande dörr eller familjen vid matbordet blir signal för lägg dig på din plats.

  4. Jag förstår helt och fullt varför man inte vill figga för en hund som dundrar in i en i hög hastighet och väger 35 -40 kg. Eller som råkar bita i armen med full kraft istället för i bitstocken. En liten hund känns helt enkelt mindre även om jag vet att små hundar oxå kan nypa till lite. Jag har skaffat små hundar av en anledning och trivs med det. Och nä, jag försöker inte uppfostra andras hundar. Kan gå illa! Det får deras egna hussar och mattar göra och ta ansvar över det.

Kommentarer är stängda.