Pawtrekker vs Kickbike

Sen nån vecka tillbaka finns det numera två ”dogscooters” eller sparkcyklar hemma hos lillaliams flock, en av märket Kickbike och en av märket Pawtrekker. Jag får en del frågor om utrustning och tänkte här skriva en kort och personlig jämnförelse mellan mina två.

 

Pawtrekker
Ca pris 5300 kr
Mekanisk skivbroms och dämpad fram

Kickbike
Ca pris 5000 kr
Obs, min har vanliga v-bromsar! Dämpad fram.

Det som man första man märker är naturligtvis att Kickbiken har ett större hjul fram till skillnad från Pawtrekkern som har samma storlek bak som fram på sina hjul. Om det i sig gör någon skillnad har jag svårt att tro då barmarkskörning med hund främst sker på släta och fina grus eller skogsstigar med få hinder. Vad som dock sker med ett större framhjul är att plattan som man står på blir mindre, och det märks tydligt när man är van vid Pawtrekkerns stora platta! På Pawtrekkern kan jag utan problem stå med båda fötterna bredvid varandra och när jag byter ben kan jag med lätthet sätta upp ena foten för att hitta balansen och sen sätta ner den andra foten. Att göra det på en Kickbike med betydligt mindre platta går nästan inte, man får antingen byta i luften eller ha halva foten på plattan, sätta upp andra halva och sen byta. Jag gissar dock på att det är en vanesak.

Något som också skiljer de två åt är vikten, Kickbiken är ett par kilo lättare och jag vet inte om det enbart är vikten eller om det även beror på att Kickbiken har ett större hjul men Kickbiken känns bra mycket mer ostabil än Pawtrekkern. Det räckte att jag körde på en liten sten för att man skulle vingla till och det känns som om Pawtrekkern håller sig bättre längs med underlaget. Pawtrekkerns däck är mer grova i mönstret än Kickbikens, vilket också kanske spelar in? De som jag frågat som kör kickbike på hög nivå upplever inte den som ostabil men som sambon sa, de som jag frågat är vuxna män vilka ha en del kilon mer än mig på sin kropp vilket gör att Kickbiken kanske håller sig till underlaget bättre. Pawtrekkern känns mer stabil och som om den skulle klara betydligt fler kraschar än Kickbiken som känns klenare.

När det gäller bromsarna märks ingen skillnad. Det är i och för sig en ganska liten skillnad mellan V-bromsar och mekaniska skivbromsar när det gäller hur fort man kan stanna. Det bästa och snabbaste sättet att stanna är med hydraliska skivbromsar, vilket jag har på MTB’n och mellan dem och mekaniska skivbromsar/V-bromsar är det stor skillnad! Kickbiken har något lägre markfrigång än Pawtrekkern, på gårdagens tur slog jag i stenar tre gånger vilket jag aldrig tidigare gjort med Pawtrekkern på samma sträcka. Som tur är så är banorna på barmarksdraget ofta väldigt fina med minimalt med rötter, stenar etc.

Nå, vad ska man då välja? Ja, det är upp till var och en! Pawtrekkern är designad för draghundsträning medan Kickbiken är ett träningsredskap för människor. Ska man köpa Kickbike så måste man köpa till en dragantenn vilket gör att priset stiger med ett par hundra lappar samt att dragpunkten hamnar rätt högt upp. På Pawtrekkern finns redan ett fäste med som dessutom sitter lägre vilket jag upplever gör att dragpunkten blir lägre. Jag upplever pawtrekkern som något mer stabil och ordentlig än Kickbiken men den väger även ett par kilo mer. För mig som vill satsa på barmark och den klass där nån form av sparkcykel behövs så är varje kilo mindre som hundarna drar viktigt. Men jag kommer nog att behålla Pawtrekkern och ha som träningskick för jag tror att den kommer hålla i ett par år mer än Kickbiken.

2 reaktioner på ”Pawtrekker vs Kickbike”

 1. Hej!
  Vilket bra inlägg för mig som inte kan bestämma sig! Är nybörjare och har bestämt mig för att testa sparkcykel istället för MTB (min staffe har vält mig ett par gånger på den). Spark känns tryggare… tror jag.
  Eftersom jag är ny, mest ska köra på motionsnivå till att börja med ialla fall så funderar jag på om det finns billigare alternativ på sparkcyklar – vet du?
  Jag har även försökt hitta begagnade men det verkar inte som att någon säljer sina vidare (populärt?)
  Har hittat en billigare variant på Balanshoj.se: Dogbike från Yedoo – men vet inte om den har dämpning alls?
  Sen har ju Kostka fina sparkisar… men skitdyra!
  Är nog egentligen mest sugen på en Pawtrekker – men de har ju inga återförsäljare i Sverige! Hur fick du tag på din?
  Lycka till med vovvarna och svara om du orkar. 🙂

  //Johanna

  1. Hej!
   Jag köpte min Pawtrekker begagnad för ett par år sedan. Det finns norska återförsäljare vet jag men har för mig att det ska finnas någon svensk återförsäljare, men de kanske har slutat. Dogbiken har jag aldrig sett på träning eller tävling men den kan absolut passa! Om man är intresserad av en begagnad så är det enklast att gå med i olika facebook-grupper där det finns draghundsutrustning till salu, de flesta sparkcyklar och vagnar hamnar där istället för på blocket.

Kommentarer är stängda.