Polarhundsmästerskapet 2016

Helgens tävling blev premiärturen för våran nya hundbuss! Husse hann fixa i ordning med isoleringen, lite ljus samt bygga sängen innan jag drog iväg med Timmie, Ebbe, Nikki och Neo på torsdags eftermiddagen. Första anhalt var Mora för att där spendera natten hos Familjen Ljudén för att slippa köra hela vägen till Norråker på en och samma dag. Vi anlände till Norråker runt 14 på fredagen, registrerade oss, veterinären kontrollerade microchipen på hundarna och sedan var det förarmöte samt invigning! Vi gick och la oss rätt tidigt den kvällen.

12715290_918132501615667_3019231013780286620_n

Dag 1 – Lördag

Dagen började väl inte så där jättebra. Första gången jag vaknade var strax innan kl 01, av att värme och ljus inte fungerade i bussen. Jaha. Upp ur varma sängen, på med kläder, ut i kylan. Kolla säkringar i min elstolpe, allt ser okej ut. Testar att byta uttag och ja, nu fungerade allt! In och sova igen. Vaknade sedan runt 07 av samma sak, ingen värme och inget ljus i bussen. Tydligen strömlöst på halva campingen, så lagom kul när det är många minusgrader ute!

Nåväl, strömmen fick bli ett senare problem. Bara till att fixa i ordning allt innan dagens tävling!

Hundarna kändes pigga och var jättetaggade innan vi skulle ut. Vi körde samma bana förra året och då hade vi stenhårda spår vilket gjorde att det gick riktigt fort. Idag var det tvärtom, tunga spår som dessutom var mjuka vilket gjorde att hundarna gick igenom spåret vid ett par tillfällen, dock utan att något hände. Hundarna jobbade jättefint igenom banan men själv var jag inte alls med. Tidigare på morgonen hade jag pratat med Husse som berättat att Liam blivit riktigt dålig, han skrek och hade jätteont i höften, och att han nu fått rimadyl och att han skulle få massage samt behandling med novafonen. Så istället för att vara fokuserad på tävlingen så funderade jag på hur jag skulle kunna ta mig hem på snabbast möjliga sätt. Resultatet av det blev att jag körde fel :O Jag visste vart jag skulle svänga av på vårt 5 km spår, jag ser avfarten – och kör förbi. Funderar några sekunder och sen, ja visst ja, där skulle vi svängt! Det blev att kommendera hundarna att stanna samtidigt som jag ställde mig på bromsen, kommenderade sedan hundarna att vända och sen körde vi ut på rätt spår. Hundarna var liiiite osäkra på mitt upptåg eftersom vi hade följt efter ett A-ekipage förbi där vårt spår svängde av, så de sprang inte på för fullt utan undra säkert varför vi skulle springa här ute i skogen själva medan de andra körde en annan väg! Vet inte hur många gånger jag funderade på om det var jag eller A-ekipagen som kört fel väg. Men jag kände igen banan från förra året och tänkte att jo då, jag kör nog rätt ändå!

Och visst hade jag kört rätt, det blev en tid på 13:39 och enligt min film så förlorade jag runt 25 sekunder på min felkörning. Surt men så kan det gå om man inte är 100% fokuserad.

Strömmen kom tillbaka tids nog men problemen med boendet fortsatte, köket i servicehuset fungerade inte vilket gjorde att jag inte kunde laga någon mat. Istället fick jag våldgästa team Emzy Husky och fixa mat så att jag äntligen fick i mig något varmt att äta. Senare fick jag rapport från Husse som berättade att Liam blivit mycket bättre och kändes ungefär som vanligt igen <3

6februari16-3

Dag 2 – Söndag
Nu höll sig strömmen tills runt kl 06, då försvann den igen och det hjälpte inte att byta uttag utan det blev istället till att starta bilen och låta den stå på så att man fick upp värmen lite. Inget ljus i servicehuset utan jag fick diska min frukostdisk i mörkret. Ström eller inte ström, hundarna ska ha sitt ändå.

Inför tävlingen idag kändes det bättre, nu var jag betydligt mer fokuserad än igår! Banan var ännu tyngre idag tack vare snön som kom igår, i natt och under dagen. Det var inga supertider för nåt ekipage i någon klass. Hundarna kämpade på idag och jag insåg ganska så snabbt att det inte var någon idé att använda bromsmattan idag, de få gånger jag behövde bromsa så räckte det att sätta ner foten lite. Annars gick det allt trögt idag! Men, vi körde iallefall inte fel och gjorde en helt exemplariskt omkörning av ett 6-spann. Det var dessutom Ebbe som gick närmast 6-spannet och han tittade inte ens på dem. Stor guldstjärna till lill-göbben idag alltså! Dessvärre gick Timmie omkull ganska så rejält på ett ställe där spåret inte bar honom, han var snabbt uppe på benen igen men är nu på kvällen lite små stel så han fick sig nog en smäll. Jag hade planerat att köra ett distanspass i veckan i väntan på SM som är till helgen men nu får det nog bli vila och promenader som gäller för Timpan istället.

Tiden för söndag blev 13:46  och totaltid för två dagar blev då 27:25 vilket gjorde att vi hade snabbast tid av samtliga Sp2-ekipage, alltså alla från grupp A,B och C 🙂 Så grabbarna levererar igen!

Spanielsarna har fått vara mingelhundar under helgen och har trivts väldigt bra med det. I söndags fick de 6 km på skidor, måndag en lite längre promenad och idag blev det 10 km på skidor. Just nu sitter jag i bussen på Icas parkering i Åsele där det finns 3G-täckning, och uppdaterar då jag fått klagomål om att det inte kommer ut några nyheter från tävlingen men ja, när det knappt går att skicka SMS så är det inte så lätt att blogga 😀 6februari16-2
Nu fortsätter vi mot Gafsele och förhoppningsvis så kanske det finns lite mer täckning än vad det fanns i Norråker 🙂 På fredag börjar SM i sprint och vi är 5 stycken i Sp2 C så det ska bli spännande! Vi tävlar fredag, lördag och söndag, 6 km per dag. Ska försöka uppdatera men det beror ju helt på hur täckningen är.