Rått eller torrt – det är frågan

Jag har under årens lopp varit på ett antal foderföreläsningar och föreläsningar gällande näringslära för hund, alla har varit bra men den gemensamma nämnaren för alla är att det varit föreläsare som varit bundna eller arbetat för ett foderföretag. Mycket av de basala sakerna har varit desamma, som att t.ex. arbetande hundar behöver mer energi än sällskapshundar, att man bör dela upp fodergivan osv osv. Men vissa saker har också varit väldigt specifikt för just det företaget. T.ex så finns det de företag som propsar på att hundar behöver en stor mängd spannmål, extrakt från druvor, öljäst eller fructo-oligosakkarider (vilket för övrigt är ett sötningsmedel) vilket just deras foder naturligtvis innehåller. Man har fått ta det som sagts med en stor nypa salt och hela tiden haft i bakhuvudet att de jobbar för ett företag som naturligtvis vill sälja så mycket som möjligt av sin produkt. Så det där med opartiskheten är något som jag verkligen saknat när det gällt de foderföreläsningar jag varit på.

I tidningen Svensk Jakt har man i de två senaste numren publicerat en artikelserie som tar upp foderfrågan och då med fokus på färskfoder vs torrfoder. Vad som gör i synnerhet en av artiklarna extra intressant är det faktum att den handlar om forskning från ett Universitet och inte från forskare, husdjursagronom eller veterinärer från något av foderföretagens egna forskningsavdelningar. Forskaren Anna Hielm-Björkman har fått fram resultat som talar för att hundar håller sig friskare om de får rå föda istället för torrfoder där man har sett statistiskt säkerställda samband mellan att rå föda och en minskad risk för sjukdom (bland annat allergier och HD-fel) samt en ökad risk för sjukdomar hos hundar som ätit torrfoder eller hushållsrester. Som tur är så finns några av artiklarna kring temat hundmat att läsa fritt på Svenskjakt.se, just artikeln om forskningsresultatet finns att läsa här! Artikelserien har naturligtvis låtit torrfoder-sidan säga sitt och det är då en husdjursagronom anställd hos Royal Canin som belyser riskerna med råfodring kontra torrfoder, den artikeln finns att läsa här. Åsa Dufva säger bland annat att man anser att färskfoder är riskfyllda produkter ur ett mikrobakteriellt synsätt vilket gör att det inte platser bland deras produkter. Man har även låtit två ”hundmatsexperter” diskutera råfoder och torrfoder, Åke Hedhammar (veterinär och forskare på SLU) samt Marie Sallander (Agronomiedoktor) varav den sistnämnda har ändrat inställning från att varna för rått kött till att bli mer öppen i sin inställning mot att utfodra rått. Tyvärr är den artikeln bara tillgänglig på nätet för Svensk Jakts medlemmar men artikeln finns att läsa i tidningsnr 6 som jag tror finns ute i butikerna nu.

 

Själv har jag testat massa olika torrfodermärken och har enbart givit torrfoder för att sedan gå över till att ge torrfoder blandat med färskfoder. Sedan vi flyttade till gården har lagringskapaciteten ökat och sedan ett drygt år tillbaka äter flocken enbart färskfoder, undantagsvis om vi åker bort och det inte finns några frysmöjligheter. När jag blandade torrfoder och färskfoder testade jag Klass, Nordic och Fodax. När jag började att bara ge torrfoder så körde jag Fodax för att sedan gå över till Vom og Hundemat. Dock innebär det ju lite jobb för oss i och med att vi hämtar direkt från VoH’s fabrik och dela upp bitarna själva men det är det helt klart värt.

1505994_700311463397773_755679234767541335_n

När flocken gick på torrfoder så fungerade de tillfredsställande på några utav märkena så absolut finns det bra torrfoder i hundmatsdjungeln! Men om man som jag är lite noga med djurskydd, djurhållning och dessutom tycker att miljöaspekten är viktigt så är alternativen tyvärr extremt begränsade, om det finns något öht 🙁

 

Har nu under ett par dagar testat MUSH Barf vilket flocken naturligtvis älskar, de är matglada och äter egentligen allt 😉 Skulle vilja testa att enbart köra dem på MUSH under en längre tid och då komponera efter deras Barf-schema men i dagsläget är det tyvärr en ekonomisk fråga, att utfodra enbart med MUSH skulle ge oss en foderkostnad på mellan 5000-6000 kr per månad beroende på hur hårt hundarna går.

 

 

Att oprocessad/ren/rå mat skulle vara bättre än processad mat kommer väl knappast som en chock, egentligen. Men oavsett vad man ger så tycker jag att det ska bli väldigt intressant att läsa forskningsrapporten från Finland i sin helhet när den kommer ut!

5 reaktioner på ”Rått eller torrt – det är frågan”

    1. 😀 Ja jag är så glad över att jag har möjligheten att ge hundarna rå föda! Skulle vilja barfa helt för att på så sätt kunna få full kontroll över vad hundarna äter men tills dess är detta gott nog 🙂

  1. Härligt med rå föda! 🙂 Min boxer är en allergihund, kvalster. Uppväxt på Hills valpfoder tills han var 4 månader. Är övertygad om att torrfoder har en stor inverkan på det. Sedan dess kör vi bara rått! Inte ens torrgodisar får han 😉

    Jag undrar hur mycket mat du ger dina Riesens? I förhållande till deras vikt då. Jag har precis börjat fysträna min ordentligt efter röntgen och besök hos hundfysoioterapeut och är osäker på hur jag ska förhålla mig med maten då han rör mer på sig. Han har såklart inte varit stilla i två år, han har simmat och sprungit mycket i skog och mark. Nu är jag sugen på att testa lite lindrag med honom.

    1. Mängden mat varierar lite beroende på om vi tränar eller inte. Men en vanlig dag med promenader så äter Timmie och Ebbe 400 gr per måltid, alltså 800 gram per dag. Om vi tränar får de mellan 150-300 gr extra beroende på hur hårt passet är 🙂 Ebbe väger runt 28 och Timmie ligger väl på 32 kg, det var ett tag sedan jag vägde honom. Rekommendationen är väl 2% av hundens kroppsvikt men det är ju väldigt individuellt. Liam väger runt 35 kg och äter 700 gr per dag men han är ju betydligt mindre aktiv än Tim och Ebbe så där stämmer 2% av kroppsvikten bättre 🙂

Kommentarer är stängda.