Rätt sele?

Jag får frågor titt som tätt ang selar så idag fick Timmie ställa upp som fotomodell i ett försök till att förklara skillnaden mellan nomesele, wp-sele och promenadsele.

Weightpull-sele sk wp-sele.
En sele med låg fästpunkt. Ofta breda band med kraftig stoppning för att fördela och minska trycket för hunden, är framtagen för att dra riktigt riktigt tungt!

20121024-091735.jpg
Notera hur selen inte trycker på hundens kors!

Nomesele
Tunnare band än wp-selen pga att den är framtagen för att inte dra lika tungt. Har en hög fästpunkt.

20121024-091959.jpg

20121024-092141.jpg

Notera vad som händer med selen om man tex låter hunden dra kätting i den:

20121024-092257.jpg

20121024-092304.jpg

20121024-092310.jpg
Som ni ser så trycker selen på hundens kors och trycker ner bakdelen på hunden.

Promenadsele.
Inte gjort för nån form av dragträning överhuvudtaget. Själv har jag ett par som jag enbart använder som reflexer då selen hämmar hundens rörelser. Det finns dock en del som tränar drag i dem.

20121024-092738.jpg

20121024-092832.jpg
Notera hur selen ligger och trycker på hundens bog. Hunden kan då inte ta ut rörelsen ordentligt.

Här syns nomeselen i samma vinklar, mycket bättre passform och rörelsefrihet för hunden!

20121024-092922.jpg

20121024-093022.jpg

Det är upp till var och en att själv skaffa sig en uppfattning om vilken sele som passar ens hund och det arbete den är tänkt att utföra. Det finns dem som låter hunden dra i ”fel” sele hela livet och det går bra. själv har jag nån gång låtit nån av de stora dra kätting i nomeselen men det är inget jag skulle låta dem göra regelbundet eller i långa eller tunga pass. Att köpa en sele som inte är av rätt storlek eller utformad för den sortens arbete som hunden är tänkt att utföra kan få förödande konsekvenser då hunden felbelastas.

Selarna kostar en peng men det är värt att lägga pengar på olika selar om man tänkt köra olika saker. De flesta vet väl hur det känns att ha gå omkring med en förstor ryggsäck på sig, redan efter en liten stund känner man hur det värker i rygg och axlar! Så, lägg ett par hundralappar extra och köp rätt sele för rätt arbete!

20121024-093918.jpg

vikt som vikt?
Ett litet tillägg. Kom på att några av er kanske funderar ang vikten/belastningen! Att tex dra mig på skidor innebär ju att hunden drar ca 60 kg med utrustning. Varför kan man då inte dra 60 kg kätting med nomesele? Skillnaden på att dra mig på skidor och lika mycket kätting är att jag glider på skidor medan kätting gräver ned sig. Motståndet eller dragvikten (alltså den kraft som krävs för att få något i rörelse) på 60 kg kätting och 60 kg AC+skidor är väldigt olika. Som exempel så kan Neo utan problem dra 30-40 kg kätting på is, eftersom kättingen då glider lätt! Men på grusväg är 12-15 kg tungt för Neo. Liam har ju dragit över 1000 kg vagn på träning men han skulle aldrig klara av att dra 1000 kg kätting av ett enkelt själ, Dragvikten.

14 reaktioner på ”Rätt sele?”

 1. Grymt bra A-C, nu hoppas jag att vi alla kollar hur selarna sitter på våra hundar och tänker efter vilken sele som används till vad!
  //Malin

 2. En följdfråga:
  Jag har en kombisele, en nomesele som jag använder när Axxa drar skrinda & senare även pulka, där har man fästpunkter på sidan av hunden – kan man använda den vid kättingdrag? Då blir det två fästpunkter istället för en som i WP-selen men kanske man kan ha två lättare kedjor istället för en tyngre?

 3. Tänkte på exakt samma sak som Anna, funderar på att fästa draglinor i ringarna…såg precis den effekt i nomselen på min hund igår som du fotat…det var Malin som tipsade om ditt mycket informativa inlägg!

  1. Hej!
   Jag gjorde en förlängning till Neos sele så att det blev en nome/wp sele men jag tyckte inte den var så bra när det blev lite tyngre! Jag tog två linor och fäste en pinne så att det blev som wp-selens bakstycke, sen fäste jag förlängningen med två karbinhakar i Neos sele där man tex fäster skaklarna till en skrinda!

   Jag skulle inte bara fästa kedjor direkt i selen eller snören och sen kedjor, med risk för att snöret/kedjorna skaver på hundens lår. Pinnen som är längst bak på wp-selen är där av en anledning, att förhindra skav och tryck 🙂

 4. bra förklaring 🙂
  har dock hört att det varit okej att dra i Y-sele på barmarks SM…. vet du om det stämmer? måste ju göra det eftersom att det blev godkänt när dom kollade utrustning. Men det kanske har något med att Y selen (hurta) sitter likadant fram på bogen som en nomesele bara att en Y sele inte fortsätter att gå över korset osv som en nomesele gör?

  1. Om du kollar i reglerna så finns det ingen som säger hur selen ska se ut. Om det är halvnome-sele du menar, Hurtta gör ju inga dragselar, så ja den är godkänd för tävling 🙂 Jag testade en sådan med Timmie men var inte alls nöjd och inte Timmie heller, han ville inte dra ordentligt. När han tog i så drogs bröstplattan uppåt och upp i strupen på honom, så det är inte konstigt att han inte ville dra 🙁 Ser egentligen ingen anledning till att köpa en sån sele, den kostar lika mycket som en nomesele. Men, för vissa fungerar det fint men det gjorde det inte för oss! Dessutom kan jag inte använda den när jag kör hundarna i par eller i spann.

 5. Hej
  Jättebra inlägg. Kommer att lägga upp en länk hit från våran hemsida.
  Det är svårt detta med alla selar. Vi har många kunder som bara är uppe 1v om året och vill ha en sele att ha när de åker skidor och kanske dra någon liten barnpulka i. De vill ju inte köpa mer än en sele… Oftast blir det en nomesele då. Fast de kanske skulle ha haft 2 olika. Vilken skulle du rekomendera till att dra en liten barnpulka? Alltså utan skackel eller skalm.
  Mvh Jenny

  1. Om man ska dra barnpulka, vilket jag gissar på inte har några skaklar, så borde hunden egentligen ha en wp-sele då pulkan har en låg fästpunkt. Någon annan sele bör man nog inte ha enligt mig. Men ett alternativ kanske kunde vara att använda en kombisele med fästpunkter på sidan och be köparen att sätta två linor på pulkan , så slipper hunden få länden nedtryckt av linan 🙂

   1. Precis så gör jag när min hund drar barnens pulka: har två linor som jag fäster i var sida på kombiselen för att få en bra viktfördelning

 6. Toppen-inlägg! Prövade att dra en kätting på 4 kg snön med min rottweiler-tik á 30 kg med en nomesele från Björkis som är större i förhållande till storleken på din hund ovan. Den slutar längre bakom svansroten och trycker därför inte på länden. Jag planerar inte att dra regelbundet utan sporadiskt för att få en mångsidig träning. Är det mer OK, enligt dig (förstår att det finns många meningar) , om nomeselen slutar längre bak och därför blir mer som om ”skenor” på sidorna av hunden. Jadu en bild hade sagt mer än dessa tusen ord, men I hope you get my point! Funderade på att köpa en WP – sele, men jag planerar inte att hon ska dra större tynger utan hellre träna simning, löp- och backträning isf, därför kändes 900:- för en skräddarsydd sele sissådär – när hon inte ska tävla eller träna oftare .Tack på förhand, Anna.

 7. hej, jag har en amstaff/amerikanskbulldog/canecorso hane på 2 år som jag kör lite drag med (endast för skojsskull och bygga lite muskler) just nu har jag en kombisele som jag har fäst tyglar i på sidorna och sedan en pinne och sedan en lina som går som en triangel och där i har jag satt fast det jag ska dra han har både dragit pulka (12 kg) och en vanlig hantel på 3 kg på gräs tänkte när han byggt mer muskler dra typ ett bildäck, tror du att detta skulle kunna belasta honom fel på något sätt då det är ganska likt en wpsele förutom att det är lite tunnare band? tacksam för svar 🙂

Kommentarer är stängda.