Jag brukar få lite frågor kring detta med råutfodring av hundar och istället för att skriva och hänvisa till samma saker så började jag leta efter en ”FAQ” för råutfodring med referenser, men jag hittade ingen så jag skrev ihop en själv. Frågorna som jag skrivit ner är de frågor som jag brukar få och svaren är text från vetenskapliga artiklar och avhandlingar från olika universitet, med referenser inom parantes, samt
Begrepp
Råutfodring – när man utfodrar hund/hundar med rå föda.
Färskfoder – rå föda som berikats med syntetiska vitamin- och mineraltillskott. Finns flertalet olika märken som t.ex. Vom og hundemat, Fodax, Priima, Nordic.
Barf – biologisk anpassad rå föda, där man tillgodoser hundens näringsbehov genom en balanserad variation av råvaror. Det finns olika modeller / recept, vissa ger hela byten, andra ger spannmål / grönsaker / frukt / bär medan andra ger en strikt köttbaserad diet.
Valpar växer för fort av rå föda / blir större än valpar som är uppvuxna på torrfoder.
Det finns ingen forskning där man studerat tillväxthastigheten hos hundar som utfodrats med torrfoder respektive rå föda. Hundens tillväxthastighet påverkas av dess energiintag och dess slutgiltliga storlek bestäms av dess gener. (3) (4)
Hundar som växer snabbt har ökad risk att utveckla HD
Det finns äldre studier från 70- och 80-talet som pekar mot att hundar som växer snabbt löper en ökad risk att utveckla HD. Nyare studier från 2010, som anses vara mer tillförlitlig än de äldre då den grundar sig på fler individer och flera raser, stärker dock inte den hypotesen (2) (6).
Råutfodring innehåller mycket protein och valpar tar skada / får tillväxtrubbningar av för mycket protein
Det påstås ofta att foder som innehåller en hög andel protein främjar en hög tillväxttakt och ökar därmed risken för olika skelettsjukdomar hos valpen. Forskning visar dock att det är osannolikt att andelen protein i fodret är någon primär faktor för förekomsten av tillväxtrubbningar, då överskottet kan utsöndras av njurarna i form av urea eller omvandlas till energi och lagras i kroppen (3). Att utfodra med ett foder som har låg proteinhalt har däremot visat sig ge en hämmad tillväxt (6). En hög proteinhalt inverkar heller inte på kalciummetabolismen eller benbildningen (3). Studier på människor visar dock att ett lågt intag av protein har gett nedsatt absorption av kalcium med kalciumbrist och skelettskador som följd (6). Då foder med hög andel protein blir mycket smakliga, ökar dock risken att en växande hund av stor ras äter för mycket och av den anledningen växer för fort, då energiintaget blir för högt. Om valpar av stor ras ska ges foder med mycket protein, måste foderkonsumtionen begränsas då det inte är mängden protein i sig utan det totala energiintaget som kan påverka tillväxttakten (3).
Personlig reflektion – Råutfodring eller färskfoder är inget märke utan ett begrepp för hur man kan utfodra sin hund. Precis som det finns torrfodersorter med hög proteinhalt och med låg proteinhalt så finns det färskfodersorter med hög respektive låg proteinhalt. Här gäller det, precis som med torrfoder, att välja rätt fodersort eller blandning för den aktuella individen.
Hundar uppfödda på rå föda löper större risk att utveckla HD/AD
Det är flera faktorer som spelar in om huruvida en hund utvecklar HD/AD eller inte. Det är faktorer som genetiska anlag, motion, miljön hos uppfödaren, miljön hos valpköparen och mat. Det finns forsknings om visar att miljön som valpen har de 3 första månaderna i livet spelar en stor roll i huruvida valpen utvecklar HD/AD eller inte, bland annat så halveras risken att valpen utvecklar HD om valpen föds och växer upp på en gård jämfört med om uppfödaren bor i ”stan” (2). Man har även sett att andelen hundar med HD (och vissa typer av cancer) är större bland hundar som kastrerats i tidig ålder än hundar som är okastrerade (1).
När det gäller foder och HD så har jag inte hittat någon forskning där man studerat om valpar uppfödda på rå föda löper större risk att utveckla HD/AD än hundar uppfödda på annat foder. Däremot finns det forskning som visar att fri tillgång på foder, oavsett fodertyp, och hög vikt hos den växande individen ökar risken för att utveckla AD (3).
Hundar uppfödda på rå föda löper större risk att utveckla allergi.
Valpar vars mamma utfodrats med annat än enbart värmebehandlat torrfoder under dräktigheten och digivningen har visat sig bara löpa hälften så stor risk att utveckla allergi än valpar där tiken enbart ätit torrfoder (7)
Hundar uppfödda på rå föda löper större risk att utveckla OCD / FCP.
Hos en hund som saknar de genetiska anlag för OCD kan sjukdomen inte framkallas genom felaktig utfodring men hos en hund som har de genetiska anlagen för OCD kan skadorna utlösas och förvärras av en felaktig utfodring. Det man vet är att överutfodring av kalk och energi kan bidra till uppkomsten av OCD, hos individer som har de genetiska anlagen, samt att överutfodring av protein ger inte OCD. (5) Jag har inte hittat någon forskning där man kollat på ev skillnader hos hundar som utfodrats med rå föda respektive torrfoder.
Hundar måste äta kolhydrater för att må bra, då fungerar inte rå föda.
Personlig reflektion – Om hundar måste äta kolhydrater eller inte tvistar de lärda om men om man har en hund som måste äta kolhydrater för att må bra så går det utmärkt att utfodra hunden med rå föda som innehåller kolhydrater! Det finns flertalet olika färskfodersorter som innehåller olika typer av kolhydratskällor. Kolhydrater finns i flera olika råvaror som t.ex. grönsaker, frukt, bär, rotfrukter och spannmål.
Min hund tål inte färskfoder
Personlig reflektion – Jag tror absolut att det finns hundar som inte tål rå föda (vilket i sig kan diskuteras om det då är fel på maten eller fel hunden/aveln när ett djur inte tål naturlig föda utan enbart processad sådan) men färskfoder är inget märke, det är ett begrepp precis som torrfoder. Om en hund inte tål Royal Canin Maxi junior, tål den inte torrfoder då eller tål den kanske bara inte just det fodret? Har man däremot gått igenom större delen av de hundratals olika färskfoder sorter som finns utan att hitta något som hunden tål, ja då kan man börja fundera på om hunden inte tål färskfoder.
Hundar ska inte utfodras med matrester / Barf är bara ett finare ord för dina matrester.
Personlig reflektion – Råutfodring är inte detsamma som matrester. Att utfodra en hund med köttfärssås, pasta, bea, grillad kyckling, pyttipanna, vaniljyoughurt är inte att ge hunden biologisk anpassad rå föda.
Vad som är ”bäst” för ens hund är upp till var och en att själva komma underfull med. Jag är långt ifrån en expert på råutfodring men lite har jag lärt mig under de år som jag råutfodrat och intresserat mig för ämnet. Vad jag vet så finns det bara ett forskningsprojekt där man studerar skillnaderna mellan torrfoder och råfoder, den pågår ännu och leds av Anna Hielm-Björkman på Helsingfors Universitet men den verkar ännu inte finnas publicerad på nätet. För övrigt är det svårt att hitta forskning kring hundfoder och hur den påverkar hundens hälsa som inte bedrivs av och på någon av de stora torrfoderföretagens fabriker.
Om något är felaktigt eller om ni har nyare forskningsresultat så kommentera gärna med referens så ändrar jag texten 🙂
Referenser:
1 – http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0055937&type=printable
2 – http://www.knickerbockers.se/upload/Krontveit_PhD_thesis_2012.pdf
3 – http://ex-epsilon.slu.se/1840/1/Kost_motion_ad_hd_hos_labradorer.pdf
4 – https://stud.epsilon.slu.se/10366/7/wallin_j_170817.pdf
5 – http://www.vixax.com/OCD.pdf
6 – https://stud.epsilon.slu.se/7041/1/Kullbohr_C_140806.pdf
7 – https://www.skk.se/globalassets/fonden/dokument/artiklar/atopisk_dermatit.pdf