Riesens på EM i barmarksdrag

I helgen avgjordes EM i barmarksdrag i Franrike, ett par mil söder om Paris. Banan ska enligt rapporter varit platt (verkar vara dåligt med kuperade banor utomlands?) och både blöt å geggig. Den ska ha haft lite utmaningar i form av att den kördes delvis i bebyggelsen, bland annat förbi caféer, och då med lite dåliga avspärrningar. Bra utifallatt man behöver lite energipåfyllning 😉

EM och VM körs ju efter internationella regler och då tävlar alla hundar i grupp A förutom de polara-raserna som tävlar i en egen grupp kallat NB (Nordic Breed). I år hade det enbart tagits ut NB-ekipage samt A-ekipage, dvs inga Brukshundar, till det svenska landslaget vilket jag som brukshundsägare naturligtvis tycker är lite tråkigt.

Ett land som däremot skickat två brukshundar och dessutom med skägg är Finland! De skickade junioren Jonna Lipponen med skäggen Pörri (Megas Fee) och Martti. Jonna och Pörri tävlade i Canicross junior där de slutade på en fjärdeplats med bästa brukshundstid. I klassen Junior kickbike 1 hund slutade Jonna och Martti på en femte plats.

IMG_2700.JPG

IMG_2699.JPG
Foto: Stefan Vehkoja

För de svenska ekipagen blev det något av en medaljskörd!
Emmy Näslund – guld junior canicross
Micke Pettersson – silver 2R
Patrik Jadsten – brons R5-8
Charlotta Lundgren – brons R5-8 NB
Malin Granqvist – brons R4 NB
Jocke Pettersson – brons 2R NB
Pär Jansson – 8:e plats 2R NB

Bea kämpat! Resultatlistor finns att läsa här!

6 reaktioner på ”Riesens på EM i barmarksdrag”

 1. Kul att även Sverige märker Finska framgångar 🙂 Jonna är 14 år och kommer från Kaarian (ligger vid Åbo). Jonnas familj har två risen en collie och en forster. Jonna har tränat aktivt i ca 3 år nu, med stor framgång. FM guld 2013 och 2014 i canicross(DCWJ) och även FM guld i kickbike klassen 2014 (DS1J). Ni kan gå in och titta på hennes blogg. http://canicross-koirajuoksu.blogspot.fi/

 2. Så kul med skägg, så jävla synd bara att det inte kan få komma skägg från Sverige oxå… Fler brukshundar i svenska landslaget!

 3. Bra jobbat!
  Jag för min del är inte så insatt i dragvärlden (men vill bli) och har inte riktigt fattat det här med a, b och c och vilka som hör till respektive grupp… Läste detta på SBKs hemsida:
  Grupp A –alla hundar, även blandrashundar.
  Grupp B –Renrasiga hundar förutom: Stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Huskey.
  Grupp C –Dobermann och Siberian Huskey.

  … och blev ännu mer förvirrad. Varför just Dobermann och Siberian Huskey i en egen grupp? Och var tar de stående fågelhundarna vägen, hamnar de med blandraserna? Och varför? Och de andra drag-raserna, typ malamuterna o.s.v., går dom i samma grupp som alla andra rashundar? För mig hade det känts mer logiskt att dela upp i A. dragraser, B. typ brukshundar (raser som ändå har ”dragkropp” och potentialen) och övriga hundar och blandraser, typ hundar som kanske inte är byggda för drag men som ändå vill tävla.
  Oj vilket långt inlägg…

  1. De är uppdelade efter hur snabba hundarna är. I A går de stående fågelhundarna och det är den grupp som är snabbast, blandraser mellan vorsteh, husky och vinthund är snabbast. C gruppen är nästsnabbast och B-gruppen ska var ”långsammast” men där har vi en väldigt stor variation av hundraser och hastigheter. Anledningen till att Dobermann är i C-gruppen är för att den en gång i tiden var väldigt snabb, snabbare än brukshundarna men inte tillräckligt snabba för grupp A.

Kommentarer är stängda.