Röntgen!

Som jag har väntat denna vecka alltså! Jag har bott med hunddata ständigt uppkopplat till datorn och så idag, på en söndag (!) finns resultatet!

Deen’s Timo

HD: B
AD: UA

Woho! Så där fick ni, alla olyckskorpar som snackat bakom ryggen om hur jag tränar och kör mina hundar! Trots att Timmie fått springa med lös vid släden sen han var 5 1/2 månad gammal och att han vid 8 månaders ålder drog släden flera mil i veckan så är han fri på både höfter och armbågar 😀 OMG, kan det vara så att hundarna faktiskt mår bra av att succesivt bygga upp sina kroppar i naturliga miljöer och viss fysiskt arbete tidigt? Kan det vara så att hd/ad faktiskt är till större delen ärftligt och inte alls miljöbetingat? :O Skräll..

Nu väntar bara MH om ett par veckor, sen är lillskägget nästan vuxet!

För att rapportera lite mer så finns även brosans resultat upp

Deen’s Tellus

HD: B
AD: UA

Det börjar ju bra för kullen 😀

14 reaktioner på ”Röntgen!”

 1. Grattis till ett bra HD och AD resultat! Klart att hundarna ska röra på sig i måttlig mängd. Hur ska de annars kunna bygga muskler, skelett och senor? Att soffpotatisa är minst lika illa som för mycket träning. Lagom är bäst som vi i Sverige brukar säga så ofta. 😉

 2. Det finns väl en, om än väldans liten, forskningsstudie på att motion är bra under uppväxten. Det stärker skelett, leder och brosk. Studien är gjord på labbar, tror jag. De delades in i olika grupper och fick gå olika mycket på gåband (det är ju mkt prat om hur mkt man kan motionera valp/unghunden). Bäst resultat fick de som gick 4 timmar/dag (har jag för mig), tror studien gick upp till 1 års ålder. Hundar är ju strövare, så att röra på sig kan inte vara fel. Värst är det om man inte gör ngt med hunden under första året och sedan köra järnet när hunden fyller 1 eller 1,5 bara för att den då är färdigväxt??? Då har den ju inte byggt ngra muskler.

 3. Grattis som fan, är helt inne på din linje med, tycker det är rätt lustigt med bruksraser som man inte skall jobba med förrän de vuxit färdigt,det blir inga långa karriärar då med tanke på utvecklingstakten 🙂

 4. Klart hunden ska följa flocken. Cyklar jag 1 mil så springer Tellus med mig hela vägen. De är ju gjorda för detta. Varför har man hund annars?

 5. Åh vad skönt att höra,har tänkt på er under veckan.Man är ju alltid orolig att det ska vara det värsta.Nu kan du koppla av detta o se fram emot MH.

 6. gratttis!! ;D

  som vanligt ska folk snacka!! Tyra har HD: B/C E: UA.
  jag är nöjd med tanke hur amstaffar brukar se ut annars, hon har ganska bra för att vara amstaff 🙂

 7. Toppen! Grattis! Det där med att inte få röra på sig ordentligt är bara gamla dumheter!!

 8. Härligt!
  Tror absolut att de mår bra av att röra på sig även i ung ålder. Edvin är inte så aktiv som Timmie i motsvarande ålder men några mils promenader och jogging blir det varje vecka. Och nu börjar kroppen faktiskt ”runda till sig” lite. Han är lite kohasig och jag tycker det blir bättre och bättre ju mer musklad han blir.

 9. Vads könt med bra resultat, för det är ju ändå en viss belastning som hundarna får, även fast de tycker det är skitkul. Jag är iallafall glad för din och hundarnas skull och tycker detta är häftigt. Det finns och kommer alltid att finnas hundfolk som pratar skit bakom ryggen och sådant hatar jag : (

 10. Grattis! Vad skönt. Klart att vovvarna ska röra på sig även som små. Sedan får man väl anpassa efter individen också lite beroende på hur de växer och hur de ser ut, hur de rör sig, vad de orkar mm. För mycket av något är inte bra men för LITE av något är inte heller bra. Får de röra på sig som små på ett vettigt sätt bygger de muskler på ett sunt sätt. Mina rör sig mycket fritt och jag tycker mig kunna se att hundar som bara går koppelpromenader som små tappar enormt mycket i koordination och muskler. (En helt ovetenskaplig studie bara min egen betraktelse och fundering.) Har du en hund med ärftlig HD lär den alltid visa sig på något sätt förr eller senare när du belastar hunden. Visst kan det vara miljöbetingat också för feta/stora valpar som växer alldeles för fort eller skador men det är nog mindre vanligt. (De senare borde man på något sätt själv se och kunna undvika i ganska stor utsträckning.) Krya på dig nu så syns vi snart!

Kommentarer är stängda.