SDSF årsstämma 2015

Spanielsarna var på ett kort äventyr i helgen, vi var i Stockholm under lördag och söndag för att delta på SDSF årsstämma där jag representerade Sv. Riesenklubben. Vovvarna chillade på rummet och tyckte att livet var helt okej bland de vita lakanen 🙂

hotel

Årsstämman var en intressant tillställning som drog ut en del på tiden men många intressanta åsikter och tankar ventilerades. Det var lite drygt 35 motioner som skulle avverkas och de som berörde Riesen och B-hundar på ett negativt sätt gick inte igenom, vilket kändes skönt. Bland annat rörde det sig om att slå ihop B och C på olika sätt och i canicross handlade det om att slå ihop alla hundgrupperna till en. Motiveringen till detta var att man vill försöka få ner antalet klasser vilka för en nybörjare kan verka förvirrande och rörigt. Samtidig antogs en motion om att skapa fler barn/ungdomsklasser så jag vet faktiskt inte hur delar av deltagarna tänkte där 🙂
Något som jag reagerade på var dock hur få klubbar som faktiskt var närvarande, i synnerhet av de klubbar som främst har B och C-hundar. På facebook har det lagts ut åsikter om motionerna som rörde en sammanslagning av A,B,C-grupperna vilket naturligtvis var negativa från de användarna/förarna med B/C-hundar, men var dessa klubbar på stämman och gjorde sina röster hörda? Nej. Om de motionerna hade gått igenom och B/C-hundar hade blivit tvingade att tävla i samma grupp som A-hundar samt att veteraner i samma grupp som seniorer så hade det troligtvis blivit ett jäkla liv på sociala medier, men då är det tyvärr försent. Lite som att klaga på hur Sverige styrs men inte gå att rösta i riksdagsvalet. Lätt att sitta på röva och klaga men samtidigt inte engagera sig för att göra något åt det.

 

Något som jag också reagerade på ju längre stämman gick var det faktum att när många pratar B/C-hundar så menar de egentligen de polara raserna och i synnerhet Siberian husky. Att C-gruppen även innefattar Dobermann och B-gruppen har lite drygt 250 andra raser förutom Samojed, Grönlandshund och Alaskan Malamute verkar folk glömma bort lite. T.ex. så sas det att man visst satsar på B/C-hundar och att dessa fått en del av elitpengarna under året som gått. Nja, ett par Siberian husky-ekipage och nåt Alaskan Malamute-ekipage har fått tagit del av de pengarna när dessa skickats på internationella mästerskap men ingen övrig B-hund eller Dobermann har skickats.

Detta sas då vara en ekonomiskt fråga, vilket även om upp i en motion som rörde elit vs bredd där man inte ville skicka B-hundar på mästerskap då man trodde att detta gjorts på elitpengar – vilket vid det enda tillfället där B-hundar skickats inte alls var fallet utan de åkte på bredd-pengar. Men, vad som är ännu mer intressant i detta är när man börjar kollar lite på budget och resultatsrapport. SPHK (Svenska Polarhundsklubben) har 5 anslutna klubbar till SDSF vilket genererar 5 x 1000 kr, dvs 5000 kr, i medlemsavgift varje år.  SBK Centralt ger varje år ett bidrag på ca 40.000 kr till SDSF eftersom deras medlemmar deltar på SDSF’s tävlingar. Sen lite beroende på hur man räknar så kommer det varje år in flera tiotusen kronor från lokala klubbar och rasklubbar anslutna till SBK i form av medlemsavgifter. Om man enbart kollar antalet klubbar som har förare med licens under 2014 så är dessa 25 st (för att få licens krävs att man är medlem i en klubb som är ansluten till SDSF, dvs en klubb som betalat in sin medlemsavgift) vilket isf innebär att SDSF får 25.000 kr från lokala klubbar. Kollar man istället på antalet klubbar som man kan välja mellan när man ska bli medlem i SDSF så är antalet klubbar i rull-listan strax över 60 st vilket alltså blir 60.000 kr (!!). Nu vet jag dock inte om alla dessa betalat in sina medlemsavgifter men om vi går efter den första uppgiften så innebär det alltså att SDSF får 65.000 kr från SBK centralt, lokalt och rasklubbar (kollar man andra uppgiften så blir alltså samma summa istället 100.000 kr).

Sammanfattning:
SPHK bidrar med: 5000 kr / år
SBK bidrar med: minst 65000 kr / år

Antal skickade hundar på EM i barmark 2014
Polarekipage: 4
Övriga B/C-ekipage: 0

Antal skickade ekipage på VM på snö 2015
Polarekipage: 7
Övriga B/C-hundar: 0

Vart någonstans satsas det på B/C-hundar som inte är polarhund? Ja inte på internationella mästerskap iallefall. Och vilka är det som skickas på mästerskap med elitpengar? Ja inte är det några av de över 250 raserna i B/C som inte är polarhundar iallefall.

 

Problemet och den negativa inställningen till att skicka B-hund verkar inte egentligen vara rasen i sig på ett B-hundsekipage utan som sagt så är det som vanligt en ekonomisk fråga. Om man då skulle skicka B-hundar på EM/VM utan att ta från elitpengarna, är det verkligen då ett problem? Med tanke på vilken stor del av inkomsterna SBK (centralt, lokalt och rasklubbar) står för hos SDSF så borde väl dessa raser få lite tillbaka? Att använda en del av de pengarna till att skicka en eller ett par ekipage, beroende på kostnad för det aktuella mästerskapet, borde väl egentligen inte vara ett problem kan jag ju tycka. Ingen som åker på ett nationellt mästerskap med en B-hund är väl så naiv att de tror att de ska vinna mot ferrari-vorstehs men jag är övertygad om att det faktum att det finns en chans att få åka skulle innebära en rejäl motivationshöjning hos många B/C-förare! Och eftersom pengarna faktiskt finns så varför används de inte till att motivera fler B-hundsförare.

 

Jag vill dock förtydliga att detta INTE handlar om att vi inte ska skicka Polarhundar till internationella mästerskap, för självklart ska vi göra det! Inget snack om saken! Men, man kan inte säga att alla ekipage är lika mycket värda, att man vill visa en bredd, att det satsas på alla B/C-hundar och vara en förebild ute i världen det i praktiken inte alls är så.

Utan Bredd ingen Elit säger man ju, varför då inte satsa lite på HELA bredden och inte bara en del?

 

 

 

Iallefall, det var en trevlig tillställning med bra diskussioner även om man inte alltid tycker lika. Att sitta stilla så pass länge var dessvärre inte särskilt bra för min kropp, herregud va ont i rygg och leder jag har efter så många timmar på en stol! Det var riktigt skönt att komma hem till resten av flocken och husse igår eftermiddag och ännu goare att få lägga sig i sin egna mjuka säng 🙂