SM-vinnaren utan guld

När jag började göra i ordning mig själv och Timmie inför dagens tävling så tänkte jag på att jag ännu inte sett de två schäfrarna som ska tävla i vår klass. Hmm.. konstigt. Iallefall en utav förarna tävlade ju igår så visst borde hon, tillika VM-deltagare, vara där! För säkerhetsskull gick jag bort till sekretariatet för att höra om någon strukit sig, ingen visst något och efter lite om och men så tittades det i en lista och nej, inga sträck över deltagare i WS1-B. Bra då behöver vi inte flyttas till C-klass, vilket vi fått göra tidigare då B-deltagare strukit sig.

Det är vår tur att tävla. Timmie går som tåget och har inga problem med omkörningar eller kommandon. Jag känner att jag för en gångs skull inte bara är en belastning utan faktiskt kan hjälpa till!

Vi går i mål och jag är så sjukt nöjd med mig själv men framförallt min 2,5 åriga hund som jobbat riktigt riktigt bra! Vi gosar och njuter av att målet är nått. Sen inser jag att ingen utav schäfertjejerna, som nu borde komma in ganska snart, kommer in. Fan också, det här händer ju bara inte. Bort till sekretariatet för att ännu en gång fråga, är någon i min klass struken? Jo då, båda schäfertjejerna är strukna!!! Snacka om att få sina fördomar om schäferägare – mycket snack, lite verkstad – bekräftade gång på gång! Detta är nämligen inte första gången som just schäferägare anmäler och sedan stryker sig på tävlingsdagen. Det innebär att vår klass går från SM-status till att inte ha det pga att vi bara är två startande och inte tre som det måste vara. Jag letar reda på domarna som bara ger till svar att det tyvärr inte finns något att göra, vilket jag visserligen inte trodde att det skulle finnas men ändå.

Alltså, en sån här stor besvikelse och tomhet har jag nog aldrig känt. Allt glädje, all lycka, allt bara rann av mig på typ en sekund. Allt positivt bara försvann. Fy fan som vi kämpat. Fy fan vad vi tränat. Och fy fan vad vi är värda att få medalj men nä, vi fick ingen guldmedalj Timmie och jag. Trots att vi vann vår klass, trots att vi slog alla seniorherrarna i grupp B, trots att vi slog alla seniorherrarna i grupp C och alla seniordamerna förutom en i grupp C så får vi ingen medalj. Antiklimax av gigantiska mått.

Regler är regler och det är jag medveten om men vad jag är så otroligt besviken på är hur man hanterat just denna situationen. Om man sitter i sekretariatet på ett SM, där alla vet att man måste ha minst tre startande i en klass för att den ska få medalj-status, och folk börjar stryka sig, borde det inte ringa en klocka då? Bör man då inte kontakta de startande i en klassen för att höra om de vill flytta upp en grupp till de snabbare hundarna för att ändå tävla i en klass där man kan få medalj? Eller att man iallefall har valmöjligheten, vilket man har enligt reglerna? Eller är det meningen att man som tävlande ska springa till sekretariatet stup i kvarten för att höra om ens konkurrenter har kommit eller inte?ett förtydligande: jag ger inte nån skulden för att det blev så här, funktionärerna gjorde ett jättebra jobb på SM och det är inte nåns ”fel”, men det måste ju till nån ändring i rutiner och regler! jag tror inte att nån skulle acceptera att vinna bruks-SM men inte få medalj för att de övriga tävlande bröt! Och tänk då hur det känns om ni dessutom fått 640 poäng, för så kändes vår prestation!

Vad som retar mig lite extra är frågan om detta verkligen hade hänt om det gällt andra ekipage, vi B-hundar har lite låg status tyvärr. Mycket bra hände på SM men precis just nu överskuggar besvikelserna över hur man hanterat just detta allt de andra.

Vi fick ingen guldmedalj från SM i linkörning 2013 men fuck it. Tiderna ljuger inte. Vi är snabbare, starkare och bättre än alla herrar i grupp B, alla herrar grupp C och alla damer förutom en i grupp C. Det kan inte nån ta ifrån oss, vi vann vår klass i klass WS1 på SM 2013 och det gör oss till SM-vinnare även om vi inte fått nån medalj!

Ett längre inlägg kommer senare när besvikelsen och ilskan lagt sig lite.

17 reaktioner på ”SM-vinnaren utan guld”

 1. Åh vad jag kan förstå din besvikelse, ni har jobbat så hårt för det här och när det väl gäller är ni så bra att det blir en ren utklassning och så blir ni snuvade på belöningen utan att kunna påverka det. Du kan verkligen vara jättenöjd och stolt över din och dina hundars prestation, en mer värdig SM vinnare får man nog leta efter!

 2. Fy va tråkigt! Det verkade ganska dåligt av arrangörerna, tråkigt när det går ut över en tävlande 🙁

  Men fy fan (!) va bra ni är! Så otroligt bra kämpat! 🙂 ni är fantastiska!
  Grattis!

 3. Grattis till medalj placering!! För oss som följer dej och ditt enorma arbete med en fantastisk sport och ras – Du och Timmie står på pallen!!!

 4. Åh vad jag vill svära. Fy va tråkigt! Du är värd medaljen! Riktigt dåligt gjort och jag hoppas att du får en ordentlig ursäkt och att de tar med sig detta så det inte händer igen.

 5. Usch vad dåligt av sekretariatet. De borde ha fått strykningarna före start tycker man, de borde ha något sätt att snabbt kommunicera med start, domare osv. Även om de inte fått strykningar, så var de så få anmälningar att alla borde vara på plats vid starten. Man borde då kunna se till att alla är där, just av anledningen att se till att klassen får SM status. Tråkigt, men det gör inte er prestation mindre för det. Jag vet att du vet om det och alla andra gör också det, men jag skulle vara lika besviken och arg som du om någon snuvat SM-titeln för en pga dålig hantering av startlistorna.
  Alla vi runt omkring är iaf djupt imponerade av era bedrifter.

  1. Hmm, många här bland kommentatorerna som har synpunkter på det ideella arbete som SM staben, inkl sekretariatet gjorde.
   Vet ni, om flera engagerade sig och hjälpte till som frivilliga på våra hundtävlingar (oavsett om vi talar bruks, lydnad eller drag) så skulle allt bli ännu bättre och det fåtal som sliter för andras skull skulle bli avlastade. Himla lätt att sitta på sin ändalykt framför datorn och tycka saker…
   Med all respekt för att man som tävlande blir besviken i sådana lägen!

   1. Jag skyller inte på någon funktionär i sig, det är ingens ”fel” att det blev så här, utan tycker att nåt i systemet måste ändras. Det måste till nån regler som gör så att man automatiskt flyttas till en klass med SM-status så att man som tävlande slipper sånt här. Jag tror ingen hade accepterat att vinna bruks-SM men inte få medalj på av att de övriga tävlande bröt!

 6. Men fy så trist:/ hejade på er! Ni är så duktiga!
  NI har ÄNDÅ tagit SMstatus i mina ögon medalj eller inte!
  Om jag kan nästa år ska jag försöka ta mig ner med mina hundar så får du lite konkurrens om än inte så hård 🙂 då vi går i klass B om jag lämnar blandrasen utanför jag ska köra in lite fler hundar av min ras som jag tänkt låna in för tävlan sen.
  Är en liten björkissläde godkänd för att starta 4 hundar med?

  1. Åh va kul det hade varit! 😀 Björkissläde går utmärkt att tävla med så länge du har skotermatta, broms, ankare och slädsäck 🙂

Kommentarer är stängda.