Standardcocker?

När en utav mina kusiner på julafton såg ett kort på Neo så frågade han vad för någon sorts hund Neo var. Jag svarade att han är en cockerspaniel precis som Hoover och Lina var. Fick då motfrågan varför han såg så konstig ut, han hade ju inte så mycket päls och konstiga öron, ja han såg ju inte alls ut som en cocker ska göra enligt min kusin! 🙂 Har även läst på nätet att flera använder uttrycket ”standardcocker” när utställningstypen av cockern beskrivs. Utställningscockern kommer ju ifrån jaktcockern så borde inte då jakttypen vara ”standard cockern”, och därmed även den typen som borde gå bäst i utställningsringen. Att Neo skulle åka ut ur en utställningsring lika snabbt som vi kommer inte skulle inte förvåna mig (men det hade varit kul att pröva!) men hur ska då en ”standardcocker” se ut?

 

 

Jag är ingen hejare på alla anatomiska termer eller det exteriöra språket men efter att ha läst rasstandarden för cockerspaniel så börjar man ju fundera vart de gått fel. Vart står det att cockern ska ha lösa och hängande läppar, ska inte huden vara stram eller ”torr”? Rasen ska ha citat ”Ögonkanterna skall vara åtliggande.” men trots det kryllar det av hundar som är helt röda under ögonen, pga de hängande ögonlocken, som ändå plockar pris på utställningar. Pälsen på öronen ska tydligen vara rakt och silkeslen, vart platsar de lockiga öronen som liknar julgranskulor in? Svansen ska ha en ”tydlig fana som harmoniserar med den övriga pälsen”, men varför klipps då svansfanan nästan bort inför utställning medan de resterande fanorna får härja fritt, är det att harmonisera? Fanorna på resten utav kroppen ska vara ”tydliga” enligt SKK men på cockerklubbens version av standarden står det att fanorna skall vara ”rikliga”. Två uttryck som jag själv tolkar väldigt olika men inget utav dem betyder ju att fanorna nästan ska nå ned till marken som de gör på många certtagande hundar. Och som hos många andra raser verkar domarna ha svårt att skilja mellan kraftfull/robust med överviktigt eller fet. (har inte hunden en välmarkerad midja samt att man med lätthet kan känna, men för den sakens skull inte spela på, revbenen så är den överviktig!)

 

 

Neo stämmer rätt bra in på standarden förutom att han har bettfel, lite vitt på nosen och en vit trampdyna, petitesser med tanke på att han har en bit mentalitet som många utställningscockrar saknar men borde ha då rasen är en jaktras, jaktinstinkt. Och om vi ska snacka mentalitet så behöver jag väl knappast nämna vilken utav de två typerna som passar bäst in i standarden? Men tillbaka till utseendet, Neos fanor är som SKK’s verions säger, tydliga och hans nästan uteblivna svansfana harmoniserar med resten utav kroppen. Öronen är korrekta, inga gäddhäng till läppar och ögonkanterna sitter där de ska. Pälsen är mjuk men ändå vatten å smutsavstötande, vilket ändå måste vara ett krav för att en jakthund ska kunna hålla en hel jaktdag. Ska bli spännande att se vad domarna tycker om Maries goa lilla Nova, som ligger nånstans mitt i mellan extremerna.

 

 

Man funderar ju även på hur domarna misstolkat andra rasers standarder. Vart i labradorens och rottisen standard står det att feta hundar bör premieras eller att en korrekt Schäfer ska likna en räka och inte kunna gå ordentligt? Kanske är det dags att införa krav på godkänd synundersökning på domarna..

 

 

Men till frågan, vilken utav typerna är då standardcockern?

Idag är det förövrigt fyra år sedan jag hämtade hem Hoover 🙂 Inget köp jag ångrar men absolut inget jag skulle göra om. Vila mjukt lilla Hoovis!

6 reaktioner på ”Standardcocker?”

 1. Vi kallar jaktcockern för ”standard” hemma, min Molly och den ena cockern Doris jag hade ett tag var/är mer åt jakthållet. Jag skiter i vad som är standard eller ej, bara hunden har en härlig mentalitet och att man funkar bra ihop (Matte&hund). 😀

  Neo är sjukt söt och han passar ju skitbra ihop med dig och Liam när det gäller arbetsbiten. 😀

 2. Gick inte att kommentera dina äldre inlägg, men jag kikade ner till fjärde januari och jag säger bara alltså åååh, jag blir inte alls mindre sugen på en riesen när jag ser bilderna på Liam! Jag vill också ha en stor och fin riesen, ett kraftpaket, nått stort och svart att skratta åt ibland och ja, jag vill ha en riesen helt enkelt! Nu!!

  :D:D

 3. Hej!
  Har suttit och kikat på din sida en stund, kul att läsa om dina fina pojkar. Roligt att du tränar så mkt, jag tycker också att det är skoj att träna! 🙂

  Lycka till med träningen!

  /Linda

 4. Vilket bra inlägg!

  Jag tycker absolut att jaktcockern passar in på rasstandarden mycket bättre. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom alla hundar liknade dagens jaktspaniels när standarden togs fram. Sedan gick det utför. Jag tycker själv att jaktspringern passar mycket bättre in i rasstandarden än vad showspringern gör. Försökte övertyga några utställningsfantaster om detta och de började då kritisera min hund, hon har ju för ljusa ögon tyckte de, kul att de inte kom på någonting annat att säga 😀

 5. Jag håller med om att jaktcockern passar bättre in i rasstandarden även om jag är en av de som fastnat för att kalla utställningscockern för standard ^^ Ludwig fick ganska bra betyg av en utställningsdomare i hans yngre dagar, fast det var visserligen innan han blev fet, krullig och skabbig ;). Dags att byta ut domarna till några som kollar mer efter bra mentalitet och så att säga ”praktisk” exteriör än flygande benfanor.

 6. Ja man kan ju undra varför rasen har flygit iväg till där den är idag. Gillar folk att ha en hund med så riklig och mjuk päls att man knappt kan vara ute i skogen utan att få hem hela skogen? För ska man ha en cocker i utställningsform så går de knappt att vara i skogen, men de kanske inte intresserar de som ställer ut? de kanske nöjer sig med att lägga massa tid på tvättning, klippning osv istället för någon vettig aktivitet. Se är den engelska cockern inte värst utan den amerikanska, huvva säger jag bara, det är ju bara ett hav av päls! Jag klipper ner Wilma i sportigare frisyr till sommaren för att slippa all pälsvård och sedan får den växa under vintern för då gör det mindre att den är längre.

Kommentarer är stängda.