Tillbaka i foderdjungeln

För ett par veckor sedan så blev mina hundar riktigt dåliga i magen. Speciellt Neo som har gått på ris-diet och canikur om vartannat sedan dess, han har till och med fått gå ut flera gånger per natt vilket är väldigt ovanligt för hunden som annars har stålmage! Kom inte på någon speciell anledning som borde gjort hundarna så dåliga utan tänkte mest att de nog hade hittat nått gött (dött) i skogen som de sedan tuggat i sig i ett obevakat ögonblick!

Förra veckan fick jag reda på anledningen, det fodermärket som jag använder hade bytt recept och det utan att infomera! Eller jo, det stod på hemsidan men den är iallefall inte jag inne och läser på den varje gång jag ska köpa nya säckar! Dessutom har minskat säckarna från 13 kg till 15 kg, vilket ökar kilopriset, och dessutom höjt priset med 10 kr. Kanske inte låter så mycket men om man har hundar som äter mer än en deciliter per dag så blir det pengar, på ett år så skulle prishöjningen ge mig extra foderkostnader på 2500 kr! Pengar som jag kan ha till betydligt roligare saker!

Jag vet att andra har haft information på sina säckar men på mina säckar, som jag som tur var hade en kvar av, fanns det ingen speciell information utan bara den vanliga innehållförteckningen. Och ja, inte läser jag innehållsförteckningen eller kontrollerar att det verkligen står 15 kg på säcken varje gång jag handlar hundfoder? Med tanke på att Neo nu har gått ner 1,7 kg, vilket är mycket på en sån liten hund, så tänker jag byta foder.  Man ser både rev- och höftben tydligt på honom  och som tur är så det ju utanför tävlingssäsong! Ni kan bara ana hur sur jag hade blivit om jag hade fått ställa in hela barmarksäsongen pga dåliga hundar, det kokar i mig bara jag tänker på det..  Då återstår ju ”bara” frågan – vilket foder?

Färskfoder till alla tre hundarna är uteslutet, med en sån liten frys som jag har så får jag bara in 16 kg vilket skulle räcka i ungefär 5 dagar till alla här. Liam gick på fodret Robur innan han fick Standardt vilket han fungerade fint på. Anledningen till att jag bytte var ju för att jag ville ha ett foder med så lite tillsatser som möjligt, vilket är svårt att hitta bland alla foder som finns idag. Eftersom jag dessutom kör mina hundar rätt så mycket så måste fodret vara rätt så kraftigt för att jag inte ska behöva ge hur mycket som helst! Suck! Jag har lite jobb framför mig nu med att kolla tillverkarhemsidor, läsa innehållsdeklarationer och protien/fetthalter.

Ni som gör lite mer med era hundar än bara går promenader eller tränar lydnad, vad har ni för foder till era vovvar?

8 reaktioner på ”Tillbaka i foderdjungeln”

 1. Advance från Lupus tycker jag är ett bra foder, finns i performance-modell. Inte helt gratis dock, vet inte var din smärtgräns går…

 2. Hej!
  Jag ger färskfoder (Nordic Bas) utblandat med Doggy orginal, för då behöver jag inte ha en hel frys med förskfoder och man drygar ut maten med Doggy i, Doggy är billigt och det är lite bukfylla till hundarna. De får va de behöver men mina hundar blir smala så fort de rör på sig, så med Doggy i så behåller de vikten! Så ser de inte så himla vanvårdade ut. Fin päls får de med. En dag kanske vi kör lite hårdare, typ en dragträningsdag, då får de mer färskfoder i. Jag anpassar väldigt mycket efter hundarnas behov!

  Hoppas du förstår hur jag menar ^^,

 3. Tack för varningen. Är det alltså Standardt som ändrat recept?

  Kör själv Vom og Hundmat nr. 25 tillsammans med Standardt av olika sort. Det senare måste jag köpa nytt nästa vecka så ska kolla recept.

  (Ps. Kul att hitta din blogg, precis börjat med lite mer barmarksdrag.)

  /Per som du träffa på Spanielkursen förra året…

  1. Svar: Japp, tydligen så har de gjort det! Neo har alltid haft stålmage och har kunnat käka både det ena och andra som han hittat ute utan att det blivit något krångel med magen, detta klarade han tydligen inte!

   Kul att du hittade hit 😀

 4. Jag tycker att Eukanuba (som har två olika typer av högenergifoder) är super! Annars är ju precept och ANF hälsokostfoder som jag kan rekommendera. Vet dock inte hur pass bra de är på högpresterande hundar. I djuraffären jag jobbar i kommer annars mycket jägare och köper MeraDog, har dock själv ingen erfarenhet av detta fodret men de är tokiga i det och då det inte säljs i så många butiker så åker många långa vägar hit för att få tag på’t.

  Några märken att kolla upp i alla fall! 🙂

 5. Jag försöker skriva en kommentar igen, får se om den stannar den här gången 😉

  Jag ger ” high energy professional” till Dante. Det är ett foder tillverkat av svenskt hundfoder AB i sammarbete med Carrier ( de använder Carriers fabrik ) . Fodret är vetefritt och har 32% protein och 26% fett/ 100 g. basen är av svenskuppfödd kyckling samt ris.
  Dante har gått på detta fodret sen i januari och mage, hull och päls är i toppskick!

  Det finns att köpa hos foderbilen.se och granngården, och går löst på ödmjuka 450:- a’ 15 kg 😉

 6. hej!
  det där har jag råkat ut för ÅTSKILLIGA GÅNGER med mina katter. min ena katt har problemmage,han blir förstoppad.
  vi hade hill`s sensitive stomach til honom,och nästa gång vi öpte så funkade det inte! japp de hade bytt recept!!
  jag var sååå förbannad för det ksoade mig 9000kr i vetrinärkostnader och katten på sjukhus i 3dygn med dropp med mera! så jag vet vad du menar…nu kör jag med orijen,men det har de oxå nylegen ändrat till 80/20 från 75/25…

Kommentarer är stängda.