Uppföljaren på ”du är vad du äter goes doggo”

För drygt två år sedan skrev jag ett inlägg med titeln ”du är vad du äter goes doggo”, det är faktiskt det mest lästa inlägget jag gjort och än idag är det folk som läser det.

 

Sen jag skrev det inlägget så har lite saker förändrats, generellt sätt så har foderpriserna gått upp och sortimentet har utökats. Till exempel så har Royal Canin nu ännu fler fodervarianter och har dessutom höjt priserna, om jag inte minns helt fel så kostade en 15 kg säck med det som Liam fick när han var valp 499 kr, den kostar idag 629 kr.

 

Men, innehållet i säckarna har också förändrats! Min egna erfarenhet utav förändrat innehåll är ju inte alls särskillt bra då det gav speciellt Neo en jäkla viktminskning. Iallefall, eftersom de flesta – inkl mig själv – har lite fördomar när det gäller foder både då det kommer till namn och priser så tänkte jag skriva ut ett par innehållsförteckningar men utan namn och priser för att se vilka ni tycker verkar – teoretiskt – bra!

 

När jag väljer foder så vill jag ju ha ett foder som innehåller så lite som möljligt, behöver man googla på en ingrediens så borde det ringa en varningsklocka! Sen vill man ju ha ett köttbaserat foder och här är tillverkarna lite fula då det ibland kan ses som om ett foder är köttbaserat då denna ingrediens står först. Läser man dock lite nogrannare så ser man tex att det finns flera olika spannmål, grönsaker, örter och frukter i fodret och då är ju frågan om inte dessa ingredienser tillsammans överstigen mängden kött – är då det fodret kött- eller spannmålsbaserat? intressant det där..

 

Foder nr 1.
Kött och köttbiprodukter (kyckling 34%), spannmål (fullkornsvete 33%), oljor och fetter, vegetabiliska biprodukter, fisk och fiskprodukter, ägg och äggprodukter, mineraler, jäst, frukt (nypon 0,3%).

 

Foder nr 2.
Kycklingkött, nöt- och fläskkött, majs, animaliskt fett, ris, korn, fiskmjöl, betfiber, linfrömjöl, blodmjöl, torkade äggprodukter, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glucosamin, rosmarin & mineralämnen.

 

Foder nr 3.
Kycklingkött, nöt och fläskkött, vete, animaliskt fett, majs, ris, linfrömjöl, havsfisk, blodmjöl, betfiber, bryggerijäst, fructo-oligosackarider (FOS), glucosamin, mineralämnen, vitaminer och spårelement

 

Foder nr 4.
Torkad fågel, animaliskt fett, ris, vetetegluten*, vegetabilisk oljar (inkl. kopra olja), torkat fågelprotein*, mineral, kycklinglever*, sockerbetsfiber, vegetabilisk fiber, fiskolja, psylliumfrön/skal, fruktos-oligosakkarider, spårämnen (inkl. kelaterade spårämnen), hydrolyserat jästextrakt (innehåller mannan-oligosakkarider), L-lysin, taurin, L-karnitin, skaldjurshydrolysat, hydrolysat från brosk, ringblommeextrakt (rik på lutein), vitaminer. * L.I.P.= utvalda proteiner för sin mycket höga upptagningsförmåga

 

Foder nr 5.
Kycklingköttmjöl (min. 32%), råris, vitt ris, färskt kycklingkött (min. 10 %), kycklingfett (konserverat med blandade tokoferoler), havre, betmassa, fiskmjöl, lammköttjöl, linfrö, fläskbuljong, mononatriumfosfat, kalciumkarbonat, lecitin, alger, salt, fiskolja, kaliumklorid, kolinklorid, morötter, taurin, pepparmynta, Yucca Schidigera extrakt, örtblandning (timjan, mejram, oregano, persilja, salvia), tranbär, maskros, L-karnitin, E-vitamin (som alfatokoferolacetat), glukosamin, metylsulfonylmetan (MSM), järnkelat från aminsyrahydrat, zinkkelat från aminsyrahydrat, kondroitinsulfat, mangankelat från aminsyrahydrat, C-vitamin (som askorbylmonofosfat), kopparkelat från aminsyrahydrat, kalciumaskorbat (C-vitaminkälla), förbehandlat B12-vitamin, förbehandlat A-vitamin (retinylacetat), niacin, förbehandlad natriumselenit, förbehandlat D3-vitamin (kolekalciferol), förbehandlat biotin, kalciumpantotenat, B1-vitamin (tiaminmononitrat), förbehandlat B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (pyridoxinhydroklorid), kalciumjodat, folsyra, probiotika (Enterococcus faecium)

 

Foder nr 6.
Urbenat vildsvinskött, urbenat lammkött, lammjöl, russet potatis, urbenat griskött, ärtor, laxmjöl, vit stillahavsfiskmjöl (flundra, hälleflundra och tork), sillmjöl, hela ägg, urbenat bisonkött, potatisstärkelse, urbenat laxkött, alfalfa, sötpotatis, urbenad vitögongös, laxolja (naturligtkonserverad med E-vitamin), fiber från ärtor, psylliumfrö, pumpa, tomater, morötter, äpplen, tranbär, saskatoonbär, svart vinbär, chicoryrot, lakritsrot, angelicarot, bockhornsklöver, ringblomma, fänkål, pepparmyntsblad, kamomilleblomma, maskros, sommarkyndel, rosmarin, organisk kelp, lactobacillus acidophilus, enterococcus faeciu.

 

 

Alla fodren är torrfoder och finns att få tag på i Sverige och priset per kilo sträcker sig från 22 kr till 73 kr!

Vilket tror ni är det billigaste resp dyraste? Vilket skulle ni välja och vilket skulle ni inte välja att ge till era hundar?

10 reaktioner på ”Uppföljaren på ”du är vad du äter goes doggo””

 1. Tror jag vet vilka de flesta foderna är så tänker inte gissa 😉

  Jag hade nog valt foder 2 eller 3 om jag hade varit tvungen, men ärligt talat hade jag nog helst skippat alla(kan dock säga att 1:an är en av de få foderna som min BC-sak fungerar på). Jag har hittat ”mitt” foder(tills jag kan ha färskfoder/barf dvs)- väldigt lite innehåll och inget spannmål. Dessvärre är den största delen av innehållet inte kött, det är väl den delen jag är missnöjd över. Det är dock ett skonsamt foder som fungerar alldeles utmärkt på min känsliga AmStaff och allergiska BC-sak. Pris? 35,27 kr/kg 😉

 2. Jag skulle inte välja något av de här fodrena. Vill inte ha spannmål eller gluten i fodret alls.

  Om jag måste välja hade det blivit foder 2 ev 3. Innehåller inte en massa konstigheter. Gissar dock att det inte är speciellt dyrt heller. Har mina misstänkar att 2an kan vara High-energy competition?

  Foder 4 vet jag var det för jag känner igen innehållet så väl. Har gett det i fler aår innan jag bytte bort pga dålig kvalite.

  Tror foder 6 är dyrt och en massa konstiga bär o frukter som man inte har en aning om det egentligen är bra för en hundkropp. Gissar på Orijen.

  Gissar hej vilt nu med resten men tror 5 är ngt amerikanskt kanske eukanuba, precept, lonestar eller ngt sånt 😛 1 an tror jag är Doggy beroende på att det är så mkt spannmål

 3. Jag har bytt foder till Rut. Gav fina dyra fodret som jag la i blöt innan matlags. Varje gång tyckte jag att maten stank penicillin och när Rut till slut vägrade äta så bytte jag foder. Rut slukar det med hull o hår och mår bra av det. Men jag ska villigt erkänna att jag inte läst innehållet alltför noggrant. Ska göra det nu. Spannmål är inte särskilt bra, tycker jag. Tack À-C för att du kollar, skriverier o får oss andra att tänka till! Det viktigaste är att våra hundar får den mat som passar dem, oavsett pris. Jag skulle välja 2 eller 3. Innan jag väljer nr 5 så får jag gå någon kurs på uni för att förstå allt innehåll! Rena grekiskan. Alla bär o örter? Tja. Djur i det vilda (ex Björn) äter mycketnbär o då speciellt på hösten. Tranbär är antiseptiska. Kråkbär fulla av antioxidanter. Likaså blåbär. Själv tar jag tillvara kött vid älgjakten. Rut gillar det.

 4. Småkillarna har alltid ätit Robur och Edvin fick proplan som liten. Jag var mycket nöjd med de fodren.
  Nu finns det rejäl frys och vi bytte till vom og hundemat. Tyckte att framför allt Boris musklade på sig bra då. Edvin musklar sig också fint men det behöver inte ha nåt samband med foderbytet, grabben är ju i en ålder då det börjar bli lite muskler.
  Nu har vi gått ett steg längre coh ”barfar på riktigt”. Mycket uppskattat av grabbarna! Sen är väl inte skägg med vom i nån favorit om jag får välja…
  Tycker det gått fullkomlig hysteri i foderbranschen… Friskfoder är jag inte så insatt i men sjukfoder uppdateras jag på ibland. Helt sjukt så mycket det finns att välja bland!

 5. Som det känns nu kommer jag aldrig att gå tillbaka till torrfoder, är så nöjd med mitt färskfrusna, men skulle jag ändå välja nåt av dessa skulle jag välja nr 6 vilket jag tror är Orijen(eller möjligen Acana). Det är också dyrast och nummer 1 tror jag är billigast.

 6. Hm, nu ger jag inte torrfoder till mina hundar utan jag råfodrar dem (barf). 😉 För 73 kr/kg får du rätt fint färskt kött….
  Torrfoder innehållandes spannmål (vete, majs, korn i alla dess former och varianter) och hydroliserat protein går bort direkt.
  Skulle jag välja av de du föreslagit – skulle det nog bli foder nr 6 – att ge i perioder.
  Men det finns andra foder, som i mina ögon är bättre än de du gett exempel på

  Foder 1:
  Brunt ris, Köttmjöl av kanin, Havre, Torkade morötter, Alfalfa, Alger, Kycklingfett, Fiskolja, Organisk solrosolja, Mineraler, Vitaminer, Maskros, Snärjmåra, Tranbär.

  Foder 2:
  Ris, bearbetat animaliskt protein (lamm), bearbetat animaliskt protein (gris), animaliskt fett (ister), blodmjöl (gris), öljäst, morotsflingor, animaliska biprodukter (ben & broskmjöl), laktosreducerat vasslepulver

  1. Svar till Lena A:
   Foder nr 1 finns dessvärre inte för aktiva hundar och för mig så skulle foderkostnaden gå upp väldigt mycket i pris!
   Foder nr 2 har jag haft hundarna på och var nöjd trots att jag fick ge dubbla rekommendation till dem. När de sedan bytte till den nya formulan som de har idag så rasade magarna på alla hundarna, den minsta gick ner över 2 kg och vilket tog lång tid att bygga upp igen. Inte fick jag nån info om bytet heller utan hörde det ryktes vägen och sen fick jag se det på en utav mina säckar, de har jag inte förtroende för längre.

   Barf är jag inte tillräckligt insatt i för att kunna uttala mig om men jag kan tänka mig att hundarnas skägg blir väldigt grisigt 😉

 7. För mig är det enkelt att välja foder.
  Jag väljer bort allt med vete, korn och majs. Mina hundar blir bara tjocka, skiter mycket, får risiga pälsar osv av sådant. Sedan väljer jag bort allt med ”onödiga” tillsatser som glucosamin osv. Behöver hundarna tillskott så föredrar jag att köpa det separat för att lätt kunna kontrollera hur mycket de får i sig osv.

  Därefter vill jag ha så mycket kött som möjligt i fodret och helst ska det vara svensktillverkat och säljas till vettigt pris.

  Mina hundar äter idag Standardt Normal och jag är så galet nöjd med det att jag inte kan tänka mig att ge något annat.

 8. Mycket intressant inlägg!

  Jag har gått i foderbytartankar ett tag nu då min aussie inte går upp i vikt och han bajsar ovanligt många ggr per dag. Det känns som det går ”rakt igenom honom”! Idag äter han Eukanuba puppy large. Han är 1 år och 6 månader.

  Har du tips på nått bra foder?

 9. Detta är en djungel! Jättesvårt att välja foder om man dessutom lägger värdering i vart fodret är tillverkat o hur långt det är transporterat. 😉
  Gillar eg inte att ha spannmål i maten heller…

Kommentarer är stängda.