Valparna just nu

Då jag fått en del frågor ang valparna och deras träning så tänkte jag skriva lite vart de ligger i träningen nu. Gemensamt för dem är att jag lägger väldigt lite tid på lydnadsträning och mer tid på vardagslydnad, störningsträning och miljöträning. De får springa fritt i skogen varje dag och då i terrängen så att de får använda sin kropp ordentligt.

Nikki – 8½ månad.
Nikki påbörjade sin start-träning ganska så tidigt vid runt 4 månaders ålder. Då var det bara fokus på att sitta kvar och lära sig att sitta stilla tills kommandot ”kör” gavs, då sprang vi tillsammans. Vi testade på dragbeteendet genom att hon fick testa att ha selen på sig och fick beröm varje gång hon drog. Vi gick promenader där hon fick ha selen på sig 20-30 meter åt gången och fick då massor av beröm när hon gjorde rätt, dvs drog. När hon var 6 månader hade vi jobbat upp oss i promenadsträcka med sele och började att springa ett par hundra meter med samma tanke, rätt beteende ger beröm! Vi jobbade oss uppåt och sprang eller cyklade i långsamt tempo i 1-2 km. För ett par veckor sedan blev Nikki halt efter en konfrontation med kampcockern Neo, innan dess körde vi 2 korta pass i veckan där fokus fortfarande var på att utföra rätt beteende. Hon fick gå i koppel i en vecka och fick sedan börja springa lös i skogen. På SM fick hon dra 1 km med cykel och då med hundar och folk som störning vilket gick okej. Nu har vi börjat ta tag i träningen igen och idag fick hon springa med Neo i ca 3,5 km i ett lagomt tempo. Vi tränade på kommandon och lite tempoväxlingar, duktig tjej!

20131024-184704.jpg
 

 

Ebbe – 4 ½ månad.
Ebbes träning har fram tills nu varit ganska så obefintlig. Vi har börjat träna ”ligg” som kommer att bli vår startposition men annars är det bara lösspring i skogen och vardagslydnad som gäller. För mig är det viktigare att hunden lär sig rätt och fel samt att slappna av än att den går fot vid 4 månaders ålder. Idag testade vi start-träning, ett kort pass på förmiddagen och ett kort pass på eftermiddagen, vilket gick jäkla bra! Det hela är väldigt enkelt, jag lägger ut en leksak tillsammans med Ebbe, leder bort honom ett par meter, sätter mig på huk bredvid honom och håller i honom lätt medan jag räknar ner: klara-färdiga-kör! På Kör släpper jag honom och springer mot leksaken. Sen utvecklar man det genom att inte hålla i honom, dra ut på det och sist, träna på stabiliteten genom att försöka provocera fram tjuvstarter. Inga bestraffningar utan om valpen springer innan kommando så har man gått för fort fram. Men ett enkelt ”a-a” brukar bryta tanken på att tjuva. De två sista försöken så la Ebbe sig ner av sig själv 😀 åh, min lilla Bebbe! Blev tårögd. Sååå duktig!!

Vi har även testat på att gå i sele och det var jäääkligt mysko enligt Ebbe, han gick jättefint vid sidan istället 😉 körde 2 x 100 m, och då går jag bara i vanligt promenadtempo, och han drog kanske 2 m totalt första vändan och 3 meter på andra. Och ja, så kan det se ut när man börjar! Jag vill ha en hund som lär sig att dra och inte att jaga andra ekipage, och då får det gärna ta lång tid. Vi skyndar långsamt 🙂 planen med Ebbe är att köra tvåspann släde tillsammans med Timmie vintern 2015 så vi har tid på oss.

20131024-190855.jpg

2 reaktioner på ”Valparna just nu”

  1. Jag är så pepp på min nästa hund nu! Som kommer till våren om jag får som jag vill! Förmodlingen blir det en malletik eller riesentik som har lite mer pannben än B men inte lika mkt som Isa. Och ska köra din inkörningsmetod då. Med B vart det som det vart bara, han drog som en tok från första start, så jag vet ju inte hur det blir i längden 😛

  2. Sv: Tackar! Undrar hur du tycker din sele som inte ska trycka på höfterna funkar? B tenderar att ibland gå på sniskan och liksom luta sig i selens bakdel(när de blir tungt) Så jag funderar på att hindra honom från det med en som går inte ligger om höfterna.
    Jag har kollat på blacknecks mest och även krokasmedens. Riesenkennlar har jag inte så bra koll på, hopplöst att fråga folk ikring sig osså då alla bara börjar babbla om hur många sjukdomar riesens har. Dock lutar de mest åt malle då jag är så lydnad och agilityfrälst.

Kommentarer är stängda.