På SM vann jag ett kit med AloeVera prylar, perfekt för en annan som har psoriasis och därför gör av med krämer som vanligt folk byter t-shirt. När jag pratade med återförsäljaren så berättade denna stolt att de hade hört flera som använder sprayen (fick en spray som är framtagen för hundar) på hundens tassar och ben för att snö- och isbollar inte ska bildas. Nånstans i bakhuvudet ringde en klocka. Vänta lite här nu. AloeVera, hmmm, är inte det karenstid på det. Jag hade för mig att alla AloeVera produkter har 96 timmars karens i hästvärlden men visste inte säkert om det gällde hos hundar också. Iallefall, vi hade ju tävlat klart och efter höstens rykte ang doping så får hundarna inget som jag inte kollat, dubbelkollat och trippelkollat mot dopingregistret. Efter att ha frågat runt lite nu så här efter SM så fick jag svaret, japp AloeVera har en karenstid på 96 timmar hos hund! Så risken att åka fast i en ev dopingskontroll eller bli inrapporterad för att man kanske smörjt tassarna med AloeVera eller på något litet hudsår finns faktiskt. Det kan tyckas konstigt att något som Aloevera har karenstid men så är det. Efter att ha fått upp ögonen för reglerna kring doping så har jag insett att det finns mycket som innehåller sånt som är klassat som otillåtna substanser eller metoder!
Ett par såna saker är tex kaffe, cola och choklad kan ge utslag i en dopingkontroll. Nu är det väl ingen som ger sina hundar det men vilken hund tackar nej till en bit chokladmuffins? Det är ganska vanligt att man ser ägare som ger sina hundar vatten ur termosar eller gammal petflaskor, som kan innehålla spår av koffein. Det är ju inte något man tänker på, jag körde själv alltid med petflaskor som vattenbehållare när jag hade Hoover. Men numera får hundarnas vatten endast förpackas i en speciell vattendunk där det aldrig får vara något annat än rent vatten. Hos hund är det absolut nolltolerans för stimulantia som koffein och theobromin som finns i choklad, varav det förstnämnda kan finnas i plasten i en Cola-flaska som man sen ger sin hund vatten ur.
Något som man inte heller tänker på är sederingsmedlet som ges vid tex hd/ad-röntgen, som har olika karenstider beroende på vilket preparat som ges. Det är inte helt vanligt att man på en uppfödarhelg röntgar en hel kull på fredagen för att sedan gör MH på lördag/söndag, vilket då görs på ett gäng hundar som är ”dopade” även om effekten av substansen inte finns kvar. Det är nog ingen som egentligen bryr sig om det men än är den sista idioten inte född.
En sak som är lite flytande när det kommer till doping, karenstider och otillåtna metoder är naturläkemedel och alternativa behandlingsmetoder. Behandlingsmetoder som laser, akupunktur och kiropraktik klassas som en otillåten metod där effekten av behandlingen måste ha försvunnit helt innan hunden får tävla, samt att det alltid är 7 dagars karenstid efter behandling. Fick förövrigt talas om att just laser fungerar skitbra på spruckna trampdynor, vet inte hur det fungerar bara att det fungerar och det är ju helt fantastiskt med tanke på hur många hundar som har problem med det! Men hur många som informerar ägarna om karenstiden när de behandlar hundarna? Alla naturläkemedel har en karenstid på 14 dagar, dock finns det vissa undantag Något som ibland marknadsförs som antiinflammatoriskt och ska höja toleransen mot mjölksyra som blivit jättepopulärt hos hundförare är MSM. Kruxet är just att det ibland marknadsförs som antiinflammatoriskt resp toleranshöjande och ibland inte, om något är smärtstillande eller inflammationshämmande så är det automatiskt 14 dagars karens. När jag diskuterat detta på nätet för att höra om någon annan haft bra information om detta så fick jag bland annat till svar att MSM inte kan vara doping då det är ett helt naturligt preparat. Ja, alltså Opium är också helt naturligt framställt ur Vallmoblomman men är ändå klassat som narkotika. Nu har jag skickat iväg ännu ett mejl till nationella dopningskommitéen och fått svar och ja, 14 dagars karens!. Observera att glukosamin inte är dopingklassat.
Dopingreglerna finns att hitta på SKK, SDSF eller Jordbruksverket och gäller alla tävlingar, oavsett om det är agility, freestyle, vallning bruks, lydnad eller draghundsport. Det är upp till oss som förare att hålla oss uppdaterade med vad som gäller, vilka preparat som är dopingklassade och vilka karenstider som gäller.
Jag blir lite förvirrad, är inte choklad giftigt för hundar eller menar du hundchoklad? 🙂
vilken paragraf och sida hos jordbruksverket står det om AloeVera ? Hittar inte…
Hittade på sista sidan hos jordbruksverket som du länkade till, men gällde inte det häst?
Oerhört bra info! Speciellt nu när min tik fått börja äta massor av tillskott för att hjälpa hennes immunförsvar osv.
Jag såg att du letade wheel-sele och ramlade över denna sele : http://www.haromi.se/dragselenonstopnome-p-1653.html Visst det är från nonstop som du inte gillar så värst iom hållbarheten, men den kanske kan vara intressant ändå?
Mvh Kickelick från vovve, gammal smygläsare 😛
Jag funderar på de här med godkänd draghund. Är det helt omöjligt att bli det med en cocker? Måste man köra med släde för att bli det och måste man ha en utställningsmerit? Jag ska köra ett motionslopp med Elton på en tävling på söndag och kom på att tänka på det…
Gillar och förstår att du är då extremt noga, stå på dig
/Malin