Vapen & Ammunitionprojektet på Nordiska Hund

Då var första helgen avklarad på Vapen och Ammunitionssökhundsutbildningen som är ett projekt hos Nordiska Hund. Jag har aldrig hållt på med specialsök i den mening att vi tränat på plattform eller golv/väggbana, utan bara i ”vanligt sök” som räddningssök, brukssök och fågelsök/apportering, så detta var väldigt intressant! Den av grabbarna som ska ingå i projektet är Neo men även Timmie och Nikki fick i helgen testa på att jobba på plattformen. Jag tänker dock träna alla vovvarna hemma för att själva tränandets skull, så att jag kan bli bättre på att träna. Dessutom är det ju en utmärkt aktiviteringsform och jag vet redan vad jag ska köra in de andra hundarna på!

Neo förstod leken med att nosa, nosa på rätt burk och då få godis men som den spaniel han är så ska allt gå i ultra rapid och om man inte får belöning direkt så kommer tassarna fram och det krafsas på. Att krafsa på ett gömt vapen känns som en dålig ide.. Därför fick långörat snart träna på golvbana, som blev en väggbana, för att så få bort tassarna. Han har gått från att på fredagens pass fråga väldigt mycket om hjälp till att på söndagens sista pass köra väldigt självständigt och jobba ifrån mig. Nikki gillade att gå omkring i plattformen och Timmie körde mer på att försöka stirra ut mig, stirra på banan, stirra på Kim för att sedan hångla upp Zara 😉 Ja, alla sätt är bra förutom de dåliga!

Att jobba ute i verkligheten med en vapen/ammo-hund, eller någon form av specialsökhund, blir inte helt lätt här uppe där vi bor nu, arbetsmarknaden är något begränsad om man säger så! Dock så är träningsmöjligheterna oändliga med tanke på hur mycket jägare det bor här vilket iallefall är positivt. Men jag har lite framtidsplaner för en ev färdigcertad vapen/ammohund, men de behåller jag för mig själv tills jag klurat helt färdigt 🙂

Förutom rolig träning så har vi haft en jättekul och lärorik upplevelse på anläggningen. Tänk er själva, nästan 1300 kvm helt hundanpassat! Jag och doggsen bodde i ett rymligt rum med en bred säng (det är viktigt med sömn om man ska lära sig saker!), det serverades utomordentlig go mat och sällskapet var helt enastående! Det finns verkligen inget att anmärka negativt på när det gäller våra helg hos NH. Eller jo, avståndet. För om det inte hade varit så långt så hade vi kunnat åka dit oftare! Nikki har fått massor av bra miljöträning och socialträning där hon fått både tvåbenta och fyrbenta vänner! Här hemma är möjligheten till både miljö- och socialträning ganska begränsat så det var inte helt överkaxig fröken som mötte den nya världen i Kälarne men det tog inte långa stunden innan hon sprang omkring i lokalerna eller hängde i örat på en schäfer! Spanielsarna har varit lika charmiga som de brukar och fick både en å annan att fundera om när det gäller val av nästa ras 😉 Timmie har också lekt med schäfrar medan Liam mest beordrat folk att klia honom. Precis som det brukar vara alltså 😉

Fick filmat två sekvenser med Neo där ni kan få ett litet hum om hur han arbetar. På andra filmen syns det att han börjat slickmarkera på burkarna, en typiska Neo grej, men tanken är att han ska frysa vid ett fynd.

 

 

Nu ska det byggas en egen bana, raggas lite hyslor och tränas, tränas, tränas och åter tränas inför nästa träff i sommar som jag redan ser fram emot!

 

Fler bilder finns i galleriet! Tänk på att bilderna är tagna av Nordiska Hund och tillhör även dem!

En reaktion på ”Vapen & Ammunitionprojektet på Nordiska Hund”

Kommentarer är stängda.