Veterinärresultat

Då så! Då fanns ”valparnas” röntgenresultat på hunddata. Och resultatet blev som väntat:

Ebbe – hd: B ed: Ua
Nikki – hd: C ed: Ua

Woho!! 😀

Varför var det något förväntat då? Jo, Ebbe är en Riesen där man är jäkligt duktiga på att röntga sina individer och han är dessutom från linjer där det är mycket friröntgat. Nikki däremot är en springer spaniel och det är en ras där man till skillnad från Riesen inte alls röntgar i samma utsträckning, det röntgas faktiskt väldigt dåligt och det är många som röntgas med C, D och till å med E. Nikkis mamma har C höfter och hennes pappa har drygt 40 avkommor i Sverige och inte ens tredje del av dessa är röntgade. Så ja, jag visste mycket väl att risken C-höfter var stor, ändå köpte jag henne 😉

För 6-7 år sedan hade jag aldrig köpt en hund efter en C förälder då jag fick ta bort Hoover pga höfterna, idag är jag inte alls lika strikt i den tanken. Tro mig, det finns värre saker än en C-höft, spondylos och PL känns betydligt värre. Sen umgås jag nog förmycket med draghundsfolk nu för tiden för att bry mig så mycket om röntgen, mh och MT. Jag har fått ett par frågor om jag tänkt att avla på Nikki, och visst har tanken slagit mig. Hon är en helt underbar individ med en arbetsvilja och fart som skulle göra många brukshundar avundsjuka. Och jag kan ärligt säga att röntgenresultatet inte spelar så stor roll. För vad spelar hennes resultat, oavsett om det är A eller C, för någon roll om större delen av syskonen och halvsyskonen är oröntgade? Man har ju ingen aning om vad som finns där bakom. Dock kommer hon troligtvis att röntgas om, mest för min egna del då jag träffat på många ”utdömda” HD-hundar som efter ett par månader senare mirakulöst nog inte alls får samma röntgenresultat.

Jag vet att det sitter ett par bakom sina data-skärmar som jublar över Nikkis resultat. ”Äntligen fick hon för att hon tränar sina hundar på det viset hon gör!” Ja, till er vill jag bara ger er den här tanken.

Det skiljer 4 månader på Nikki och Ebbe. De är uppväxta i samma miljö, uppväxta på samma mat och tränade på samma sätt. Nikki är ett liten lätt ras medan Ebbe är en stor ras. Det enda som skiljer dessa två, förutom utseendet, är att de är två olika linjer av hund eller två olika raser. För visst ”borde” Ebbe vara den som fått dåliga höfter? egentligen så borde båda fått E med tanke på hur jag tränat dem 😉 eller ja, även Liam, Timmie och Neo borde ha E höfter eftersom alla är tränade från tidig ålder!

Så över till Liam. Urinprovet och blodprovet såg bra ut så nu är teorin att det antigen är en hormonell sjukdom eller bara något han fått för sig, kan vara det sistnämnda 😉 men vi ska ta ett nytt urinprov och testa för hormonella sjukdomar som då gör att njurarna inte koncentrerar urinen på rätt sätt. Annars är han pigg, glad och visar inga symtom på smärta i ryggen trots att han inte ätit Rimadyl på en vecka 🙂

En reaktion på ”Veterinärresultat”

Kommentarer är stängda.