Viktmanschetter eller inte viktmanschetter?

Idag fick jag hem senaste numret av Brukshunden där det fanns två artiklar om fysträning 😀 i båda nämdes användningen av viktmanschetter som träningsredskap till hundar, fast på helt olika sätt!

I artikeln från ReDog kunde man läsa att viktmanschetter rekommenderas till de hundar som inte promeneras i skogen dagligen då dessa ger hunden möjlighet att träna kordination och balans.

I en artikel från VETFYSIO rekommenderades dock inte viktmanschetter som träning till friska hundar med bra rörelser utan istället i rehabsyfte. Detta då viktmanschetter kan förvärra korta lårmuskler, något som många hårt tränade hundar redan lider av enligt artikeln. Hundägarna tror att viktmanschetterna ska stärka benen men gör istället lårmusklerna kortare och belastar bröstryggen. Istället rekommenderas skritt-träning (Brukshunden nr 2, sida 16-17 och 46-48)

Jag har aldrig använd viktmanschetter men funderat på att göra det. Enda anledningen till att jag inte provat är att jag tycker att drygt 300 kr är jääääkligt mycket pengar för ett par remsor våtdräktstyg..

Iallefall, Jag vet folk som kör med viktmanschetter och säger att de ser resultat. Har även hört att folk kör drag med viktmanschetter på, något som jag har svårt att tro skulle vara bra! Att springa och dra i fullt ös samtidigt som man har viktmanschetter på måste öka skaderisken något enormt! Det är ju lätt att hunden, och en själv, blir lite sladdrig i steget när den blir trött! Tänk själv om man då samtidigt har viktbelastning.

Men efter de artiklarna börjar man ju fundera, kan man verkligen styra hundens rörelser med viktmanschetterna så att den rör sig så att den sträcker ut ordentligt och därmed inte bygger korta muskler? Det är iallefall intressant att två specialister inom samma område kan tycka så olika! är det någon som använder viktmanschetter och som har lust att berätta lite? Varför ni började och om ni märkt nåt resultat?

Tror inte att det blir några viktmanschetter för oss. Klöjveväska med lite vikt i samtidigt som man skrittar i hög vegetation fungerar fint för oss 🙂

5 reaktioner på ”Viktmanschetter eller inte viktmanschetter?”

 1. Tror du inte om du kan låta hunden springa fritt på varierat underlag och kuperad terräng att det kan ge lika bra resultat? Tror nog att dina är så bra tränade att det inte skulle tillföra så mycket. Det här första med ”hund som inte promeneras i skogen och inte kan träna kondition och balans”………..är det en lat hundägare som egentligen är problemet.

  Like – påskharen 🙂

 2. Har testat på Bacci, men lade ner det eftersom hon inte ändrade steget överhuvudtaget. Dessutom har hon redan alldeles för korta lårmuskler, så det får vara för våran del.

 3. Jag kommer att använda det (börjar nu) på våran nio-månaders unghund – men bara på ena bakbenet.
  Anledningen är att hon som liten valp kastades in i en vägg, och när hon landade skadade hon bakbenet. Eftersom hon levde isolerat i ett rum, utan utevistelse, i ytterligare två månader, så fick hon aldrig chansen att ”komma igen” med det benet och även om jag nu haft henne i fem månader, så har det blivit en ful ovana hos henne att avlasta detta bakben – man ser ganska tydligt att det är sämre utvecklat än andra sidan. Hon fuskar, helt enkelt, så för hennes del är det koppelpromenader (så att jag kan kontrollera tempo, skritt är bättre än högre hastighet för det är svårare för henne att fuska då) i kuperad terräng, mjuka, lite tunga underlag – och nu ska jag alltså även prova viktmanschett på benet. Jag tror att det kan hjälpa henne en god bit på väg! 🙂

  Och ja, naturligtvis har jag redan försäkrat mig om att hon inte hade ngn skada i själva benet, samt gjort en smärtutredning. Det kvarstående problemet sitter helt enkelt i reflexerna, eller i huvudet.

  Det ska bli jätteintressant att se om det har ngn effekt! 🙂

  1. Spännande att se om det hjälper något! Återkom gärna oavsett om det blir något resultat av träningen eller inte 🙂

 4. Vet att jag är sisådär 2år försenad men men 🙂
  Jag ska snart köpa manschetter till min hund i träningssyfte. Har fått ”klartecken” från veterinär som satt att sålänge hon inte visar missnöje så kan jag bara köra på.
  Och jag gör det för att hon ska bygga mer muskler då hon inte bygger på sig så lätt. Vi går långrunda i skogen nästan varje dag (hon springer lös och hoppar överallt), går i högt gräs varje dag, och ska strax även börja cykla (hittar inte pumpen haha).
  Så att man använder manschetter för att man är ”lat” är inte sant.
  Min hund bygger helt enkelt inte mer muskler av mer ”spring” träning eller så. Ska även strax börja träna agility med henne, freestyle tränar vi redan för fullt. Men för att hon ska få mer träning och bygga mer muskler så hon biffar på sig lite så behövs det extra. Hon tycker inte heller de träklossarna är speciellt roliga så det funkar inte.
  Så därför ska jag prova manschetter 🙂 Ville bara ge min synpunkt på det hela 🙂

Kommentarer är stängda.